Ukrayna Heyeti, OSB ve Serbest Bölgeler Hakkında İSO’dan Bilgi Aldı

  • Diğer Haberler
ukrayna-milletvekili-ziyaret-02

Ukrayna milletvekillerinden oluşan bir heyet, 13 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Sanayi Odası’nı (İSO) ziyaret etti. İSO Genel Sekreteri Melek Us tarafından ağırlanan heyette, Ukrayna Parlamentosu’nda Sanayi ve Ticaret Komisyonu başkanlığını yürüten Viktor Galasyuk ile Vergilendirme ve Gümrükler Komisyonu Başkanı Nina Iuzhanina yer aldı. Ukrayna’nın İstanbul Ticari Konsolosu Maksym Vdovychenko'nun eşlik ettiği heyette ayrıca Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği Başkanı Rasim Bekmezci de bulundu. 

Görüşmede İSO Yönetim Kurulu’nun ve sanayicilerimizin Ukrayna ile ilişkilere çok büyük önem verdiğini ifade eden İSO Genel Sekreteri Melek Us, bu ilgi nedeniyle kasım ayında İstanbul’daki Ukrayna Başkonsolosluğu ve Kiev’deki Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliği halinde Ukrayna Ülke Günü düzenlendiğinin bilgisini verdi. İstanbul’da bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Us, İstanbul’un kültür, turizm ve finans merkezi olması yönündeki politikalara rağmen her büyük şehir gibi İstanbul’un da varlığını sürdürmek için sanayiye ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. OSB’lerin özellikle Anadolu’daki şehirlerde sanayinin gelişimi için büyük potansiyel sunduğuna dikkat çeken Melek Us, İstanbul’un halihazırda Türkiye’nin hem sanayi üretiminin hem de ihracatın yüzde 40’ını karşıladığını vurguladı.

Ukrayna’da yeni geliştirilecek teşvik modeli ve kurulacak OSB ve Serbest Bölgeler için Türkiye’nin deneyimlerini çok önemsediklerini belirten Viktor Galasyuk da Ukrayna’nın reform sürecinde olduğuna ve bu süreçte özellikle kamu-özel iş birliği, OSB’ler, Eximbank, Devlet Kalkınma Bankası ve Küçük İşletmeler Destek Fonu’nun oluşturulması konusunda çalışma yürüttüklerini belirtti.

İSO tarafından yapılan Türkiye ekonomisinin genel görünümü, Teknopark, OSB ve Serbest Bölgelerin sunduğu avantajların anlatıldığı sunumun ardından özellikle Serbest Bölgelerin işleyişi konusunda detaylı bilgi talep edildi. Geçtiğimiz pazartesi günü Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde temaslarda bulunduklarını ifade eden Galasyuk, gördüklerinden çok etkilendiklerini, Serbest Bölgeler konusunda da İSO’dan bilgi almaktan memnun olduklarını ifade etti.

Ukrayna Heyeti:

  • Nina Iuzhanina – Ukrayna Milletvekili, Vergilendirme ve Gümrükler Komisyonu Başkanı
  • Viktor Galasyuk - Ukrayna Milletvekili, Ukrayna Parlamentosu’nda Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı
  • Maksym Vdovychenko- Ukrayna İstanbul Ticari Konsolosu
  • Ievgen Iuzhanin – Vergilendirme ve Gümrük Politikası Komitesi danışmanı
  • Rasim Bekmezci - Türkiye Ukrayna Sanayiciler ve İşadamları Birliği Başkanı
  • Hryhorii Boiko - Director at Tureks Group (Tercüman, eski Ticaret Müşaviri)