Tunus’taki Yatırım ve İşbirliği Fırsatları İSO’nun “Tunus Ülke Günü”nde Anlatıldı

  • Etkinlikler
tunus-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kuzey Afrika’nın ekonomisi gelişen ülkelerinden Tunus’taki yatırım ve işbirliği fırsatlarını tanıtmak amacıyla Tunus Ülke Günü ve İşbirliği Fırsatları başlıklı bir etkinlik düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliği yaptığı ve Tunus’ta hangi alanlarda yatırım yapılabileceğinin değerlendirildiği etkinliğe, Tunus’ta ve bölgede iş fırsatı arayan çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Özhamaratlı, Türkiye ile Tunus arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunduğunu söyledi. Özhamaratlı, iki ülke arasındaki işbirliği ve diyalog mekanizmalarının giderek daha fazla kurumsallaştırılması ve güçlendirilmesinin Türkiye-Tunus ilişkilerine büyük ölçüde katkı sağladığını belirtti.

Yakın siyasi diyalog ve dostane ilişkilerin karşılıklı üst düzey ziyaret trafiğine de yansıdığını aktaran Özhamaratlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 26-27 Aralık 2017 tarihlerinde Tunus’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde ortak bir irade ortaya çıktığını ifade etti. Özhamaratlı bu kapsamda iki ülke arasında Askeri Mali İşbirliği ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki Korunmasına yönelik anlaşmaların imzalandığına dikkat çekti.

İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Türkiye’nin dış ticaret stratejisinde Tunus ile ticareti geliştirmenin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Özhamaratlı, bu kapsamda, Tunus pazarının kendileri için de büyük önem taşıdığını anlattı. Türkiye-Tunus arasındaki ikili ticaret hacminin 2017 yılında 1.12 milyar ABD doları olduğunu ve bunun gerçek potansiyelin oldukça altında olduğunu kaydeden Özhamaratlı, Tunus'ta Türk iş insanları tarafından kurulmuş imalatla ve ticaretle iştigal eden yaklaşık 65 Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi. Özhamaratlı, bu şirketlerin yatırımlarının toplam değerinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğunu ve ortak yatırımlarla birlikte yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığını aktardı.

Türk şirketlerinin yatırımlarının havalimanı inşası ve işletilmesi, çeşitli havalimanlarındaki gümrüksüz mağazaların işletilmesi, çimento fabrikası inşası, plastik geri dönüşüm, oto yedek parça, tekstil ve hazır giyim, beyaz et üretimi, PVC malzeme üretimi, alüminyum tencere üretimi gibi alanlarda olduğunu belirten Özhamaratlı, Türkiye ve Tunus arasında turizm sektörünün de geliştiğini ve 2017 yılında Tunus’a 17 bin Türkiye vatandaşı giderken, Tunus’tan Türkiye’ye 111 bin ziyaretçi geldiğini aktardı.

Tunus’un Ankara Büyükelçisi Mohamed Faycal Ben Mustapha
Tunus’un Ankara Büyükelçisi
Mohamed Faycal Ben Mustapha

Tunus’un Ankara Büyükelçisi Mohamed Faycal Ben Mustapha ise Türkiye ve Tunus arasındaki ilişkilerin farklı zamanlarda sağlamlığını sürdürdüğünü çünkü karşılıklı saygı ve dayanışma üzerine inşa edildiğini söyledi. Türkiye ve Tunus bayraklarının benzeşmesinin iki toplum arasındaki ilişkilerin ne kadar yakın olduğunu açıkladığını aktaran Mustapha, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2017’de Tunus’a ziyaretinde sarf ettiği “Tunus’un kalkınması Türkiye’nin kalkınmasıdır” sözünün ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde çok önemli bir zemin olduğunu anlattı.

Tunus’un 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrime Türkiye’nin verdiği desteği hatırlatan Mustapha, ülkenin Avrupa ile Afrika arasında bir köprü görevi gördüğüne işaret etti. Mustapha, Tunus’un insan kaynakları ve yatırım ortamı açısından Afrika’ya bir giriş kapısı olduğunu ve bu konuda yeterli unsurlara sahip olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olduğunu ve iki ülke arasında pek çok ortak menfaat olduğunu belirten Mustapha, Tunus’ta yatırım ortamını iyileştirmek için bir yatırım kanunu çıkarıldığının ve bürokratik işlemlerin kolaylaştırıldığının bilgisini verdi. Mustapha, iş insanlarına çağrıda bulunarak Tunus’a yatırım yapmaya çağırdı.

Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Tarhan Sezgin
Ticaret Bakanlığı İhracatı
Geliştirme Uzmanı Tarhan Sezgin

Tunus Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları panelinde konuşan Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Tarhan Sezgin ise Tunus ve Tunus ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. 11 milyonluk nüfusa sahip ülkenin 2017’de yüzde 1,9 büyüdüğünü aktaran Sezgin, aynı yıl 14 milyar dolar ihracat ve 19.2 milyar dolar ithalat yaptığını söyledi. Sezin, Tunus’un Afrika’nın en çeşitlendirilmiş ekonomisine, en yüksek yaşam standardına ve en yüksek kalifiye işgücüne sahip olduğunun altını çizdi. Tarım ve balıkçılıkta önemli bir ülke olan Tunus’un zeytinyağı alanında önemli bir tedarikçi ülke olduğuna değinen Sezgin, 2018 yılında sekiz milyon turistin beklendiğini kaydetti. Dünyanın en büyük ham fosfat üreticisi olan ülkenin en çok yabancı yatırımcının Fransa, Almanya ve İngiltere’den geldiği bilgisini verdi.

Tunus Yatırım Otoritesi Başkanı Khalil Laabidi
Tunus Yatırım Otoritesi Başkanı
Khalil Laabidi

Aynı panele söz alan Tunus Yatırım Otoritesi Başkanı Khalil Laabidi ise Tunus’taki yatırım ortamı hakkında bilgiler verdi. İki ülkenin birbiri ile çok yakın ilişkiler içerisinde olduğuna değinen Laabidi, Türkiye’ye geldiklerinde kendilerini Tunus’taymış gibi hissettiklerini ve yabancılık çekmediklerini söyledi. Tunus’un turizm ülkesi olarak bilinmesine karşın ülkede önemli bir sanayi kültürü olduğuna dikkat çeken Laabidi, dış yatırımların yüze 52,2’sinin sanayi yatırım olduğunu anlattı. Tunus’un Afrika’ya açılan bir kapı olduğunu belirten Laabidi, AB, Arap ülkeleri ve Türkiye ile serbest ticaret anlaşmaları olduğunu bunun da 800 milyon tüketiciye ulaşmalarını sağladığına dikkat çekti.

Türk Eximbank Uluslararası Ticaret Finansman Uzmanı Sinem Pozantı
Türk Eximbank Uluslararası
Ticaret Finansman Uzmanı
Sinem Pozantı

Yapılan konuşmaların ardından Türk Eximbank Uluslararası Ticaret Finansman Uzmanı Sinem Pozantı, Türk Eximbank’ın ihracatçılara yönelik olarak sunduğu alıcı kredileri ile ilgili bilgi verdi. Ardından moderatörlüğünü İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan’ın yaptığı “Türk Firmaların Tunus Pazarındaki Deneyimleri” başlıklı panelde GAMA Güç Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt Genel Müdür Yardımcısı Alper Soylu, İşkaya Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Metin Ercan, Global Yatırım Holding Direktörü Mehmet Ali Deniz ve Dost İnşaat Proje ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Bora Yılmaz Tunus’ta iş ve yatırım olanaklarını ele aldı. Konuşmacılar, dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Eximbank Tunus Ülke Günü Sunumu Attach Ticaret Bakanlığı Tunus Ülke Günü Sunumu Attach Tunus Yatırım Otoritesi Sunumu Attach