Kadir Topbaş İSO Meclisi’nde Sanayicinin Sorunlarını Dinledi

  • Meclis Konuşması
meclis-kasim-2013-01

İSO Kasım ayı meclis toplantısı, “Dünya Kenti İstanbul’un Sanayi ile Birlikte Cazibe Merkezi Haline Getirilmesi ve Bu Vizyonla İstanbul’da Sanayinin Yeniden Planlanması” ana gündemiyle yapıldı. Toplantının onur konuğu İBB Başkanı Kadir Topbaş’tı. Sanayicinin sorunlarını dinleyen Topbaş, OSB sorunu ile ilgili tüm paydaşların yer alacağı bir komisyon kurulmasını önerdi. Bu komisyonun mevcut sorunların konuşulacağı ve çözüm bulunacağı bir platform olacağını vurguladı.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, başarılı bir yerel kalkınmada geçmişte olduğu gibi gelecekte de sanayinin önemli bir role sahip olacağına inandıklarını vurgulayarak “19’ncu yüzyılda kentlerin gelişmesinde ve cazibe merkezi haline gelmesinde sanayinin oynadığı rolü unutmamalıyız. Bu gerçeği hatırlatırken, 20’nci yüzyılın sonlarında üretimin ve sanayinin dışlandığı çarpık kalkınma anlayışının, bugün doğurduğu büyük sorunlarla birlikte yolun sonuna geldiğini de burada özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

“Tüketim Katedrali” olarak adlandırılan AVM’lerin ve çarpık kentleşme görüntüsü veren beton yığınlarının bir ahtapotun kolları gibi büyük şehirleri sarmadığının altını çizen Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimin; tüketim ekonomisi ve ranta kurban edildiği bir gerçek. Yeryüzündeki ekonomik konjonktür nedeniyle yaşanan bu üzücü tablo, inanıyoruz ki üretimin lehine olacak şekilde bir değişiklik sergileyecek.”

Küresel kent İstanbul’un büyük ve önemli bir dönüşüm yaşamakta olduğuna değinen Bahçıvan, memnuniyet verici gelişmelerin yanı sıra trafiğin İstanbul’da ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürmekte olduğunu söyledi.

Global Dur-Kalk Endeksine göre İstanbul’un, sürücü başına yıllık 31 bin âdeti aşan dur-kalk ortalamasıyla 50 şehir içinde zirvede yer aldığını açıklayan Bahçıvan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu sorunun çözümüne daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bahçıvan, İstanbul’un yeniden planlanmasına yönelik olarak da 2009 yılında kabul edilen, dolayısıyla Üçüncü Köprü, Üçüncü Havaalanı ve Kanal İstanbul gibi önemli yatırımları içermeyen “Çevre Düzeni Planı”nın revize edilmesini istedi.

Erdal Bahçıvan, İstanbul’da sanayinin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalara katkı sağlamak amacıyla Organize Sanayi Bölgeleri Geliştirme İhtisas Kurulu’nu oluşturduklarını da açıkladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ardından kürsüye gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da AVM enflasyonuna doğru gidildiğini belirterek şehir merkezlerinde AVM istemediklerini planlar yoluyla belediyenin elinden geleni yaptığını kaydetti. Topbaş, “Haddinden fazla AVM var. Merkezde küçük esnaf sıkıntıya sokuyorlar. Buna izin veremeyiz.” dedi.

Topbaş, trafik sorununa değindiği konuşmasında belediye bütçesinden yatırımlara ayrılan payın en büyük kısmının ulaşıma ait olduğunun altını çizdi. Ulaşım sorununu yeni yatırımlarla aşacaklarını açıklayan Topbaş, bu anlamda toplu taşımaya eğileceklerini dile getirerek 141 kilometrelik raylı sistemin 2019 yılında 400 kilometreye çıkarma hedefleri olduğunu söyledi.

Kadir Topbaş İSO Meclisi’nde Sanayicinin Sorunlarını Dinledi Attach