İSO Video Konferans ile Kısa Çalışma ve İşyerlerinde Covid-19 Önlemlerini Ele Aldı

  • Diğer Haberler
kısa-çalisma-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Kısa Çalışma Ödeneği ve İşyerinde Alınması Gereken Covid-19 Önlemleri başlıklı bir webinar düzenledi. İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinin katıldığı webinar İSO Genel Sekreteri Haktan Akın’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. İŞKUR İstanbul İl Müdür Yardımcısı Serkan Özmen kısa çalışma ödeneği hakkında bilgiler aktarırken E&Y Sosyal Güvenlik Danışmanlığı Direktörü Hakkı Demirci de Covid-19 ile ilgili iş yerlerinde hangi önlemlerin alınabileceği konusunda katılımcıları bilgilendirdi.


İŞKUR İstanbul İl Müdür Yardımcısı
Serkan Özmen

İŞKUR İstanbul İl Müdür Yardımcısı Serkan Özmen, kısa çalışma uygulamasının geçmişten bugüne hangi adımlarla dönüştüğünü açıkladı. Kısa çalışma ile ücretsiz izin arasındaki farkları değerlendiren Özmen, ücretsiz izinde iş sözleşmesinin askıya alındığını ancak kısa çalışmada bunun olmadığını söyledi. Kısa çalışma başvurusunun sonuçlanması için en çok 60 günlük sürenin öngörüldüğünü belirten Özmen, ancak kendilerinin en kısa sürede sonuçlanmasını ve hak sahiplerinin haklarını bir an önce almalarını istediklerini kaydetti. Özmen, vergi borçlarının başvuruda herhangi bir engel oluşturmadığını dile getirerek kısa çalışma ödeneği için başka borçların konuyla ilgisinin olmadığını ekledi. Kısa çalışma başvurularının sadece işverenler tarafından yapılabildiğini hatırlatan Özmen, işçilerden sonuçlar ile ilgili talepler geldiğini ancak Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde bir bilgi vermediklerini ifade etti. Özmen, işverenlere kısa çalışma başvurusu öncesi hak ve yükümlülüklerini iyi incelemelerini tavsiye etti.


E&Y Sosyal Güvenlik Danışmanlığı
Direktörü

Hakkı Demirci

E&Y Sosyal Güvenlik Danışmanlığı Direktörü Hakkı Demirci de Covid-19 ile ilgili işyerlerinde hangi önlemlerin alınması gerektiğini anlattı. Demirci, yaptığı sunumda Covid-19’un yarattığı durumun hukuki olarak işyerlerini nasıl etkilediğini açıkladı. Covid-19’un bulaşıcı hastalık olarak kabul edildiğini belirten Demirci, hastalığa yakalanmış işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğunu kaydetti. İşverenlerin hastalıklar ile ilgili her türlü tedbiri alma ve gerekli eğitimleri verme gibi pek çok yükümlülüğü olduğunu vurgulayan Demirci, işverenlerin çalışanların ateş ölçümü, sosyal mesafelerinin sağlanması için yeni iş modeli kurma ve hijyen konusunda bilgilendirme yapmaları gerektiğini anlattı. Demirci, işçinin çalışmaktan çekinme hakkı, iş akdinin feshi gibi konuların da hukuki boyutunu katılımcılara aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından İSO Meclis ve Meslek Komitesi üyelerinin yazılı soruları tek tek yanıtlandı.

Toplantı gerçekleştirilen sunum için lütfen linke tıklayınız.

Sorular ile Kısa Çalışma Ödeneği kitapçığımız için lütfen linke tıklayınız.