İSO, Latin Amerika’nın Önemli Ülkesi Olan Arjantin Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
arjantin-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Latin Amerika bölgesinin önemli ülkelerinden Arjantin’deki yatırım ve iş fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıtabilmek amacıyla Arjantin Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. Video konferans yöntemiyle yapılan ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Arjantin Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Diego Ernesto Alvarez Rivera da katıldı. Etkinliği bölgedeki fırsatları değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da izleyerek sorularına yanıt aradı.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe
İstanbul Sanayi Odası Yönetim
Kurulu Üyesi Sultan Tepe

Etkinliğin açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, konuşmasının başında, Arjantin ekonomisinin genel durumdan bahsetti. Tepe, Arjantin’in gayri safi yurtiçi hasılası bakımından Brezilya ve Meksika’nın ardından Latin Amerika kıtasının üçüncü büyük ekonomisi olduğuna vurgu yaptı. Sultan Tepe konuşmasına, Türkiye ve Arjantin arasında gerçekleştirmiş olan, 2021 ithalat ve ihracat verilerine de değindi. Gerçekleşen ticaret hacminin hala tam olarak istenilen seviyeye ulaşamadığını, İstanbul Sanayi Odası olarak bu potansiyele ulaşabilmek adına faaliyetlerini sürdürdüklerinin altını çizdi. Tepe, ‘’ 2021 yılında, Türkiye Arjantin’den 546 milyon dolar ithalat gerçekleştirirken, Arjantin ihracatımız 238 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Potansiyelinin çok altında olan bu ticaret hacminin geliştirilmesi gerekmekte olup sevindirici olan ise ticaretimizin düzenli olarak artış göstermesidir. İthalatımız ve ihracatımız da göreceli olarak büyümektedir. Ülkelerin ticaretlerinin gelişimine en büyük katkı şüphesiz serbest ticaret anlaşmaları ile gerçekleştirilmektedir. Bu noktada Ülkemiz, Arjantin’in de üyesi olduğu Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile STA imzalamak için girişimlerde bulunmaktadır. Halen devam eden STA sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını temenni ederiz’’ dedi.

Sultan Tepe konuşmasının sonunda, ülkeler ve toplumlar arasında dostluk ve barışa giden yolun ekonomik ilişkilerden geçtiğini belirtirken, İstanbul Sanayi Odası’nın ülkeler arasındaki iş birliklerinin artırılması amacıyla ortak faaliyetler geliştirmeye her zaman açık olduğunu ekleyerek, konuşmasını sonlandırdı.


Arjantin Cumhuriyeti İstanbul
Başkonsolosu Diego Ernesto
Alvarez Rivera

Etkinliğin açılış konuşması, Arjantin Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Diego Ernesto Alvarez Rivera’nın konuşmasıyla devam etti. Rivera, iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğine değinerek, Arjantin pazarı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Rivera, Arjantin Cumhuriyeti’nin havaalanı yatırımları, uçak, demir yolları gibi elektrik sistemleriyle çalışan ulaşım araçlarının ciddi yatırım fırsatları sunduğunu açıkladı. Ayrıca, Arjantin’in maden ve enerji kaynaklarında verimli bir ülke olduğunun altını çizdi ve ülkenin yüksek yatırım rakamlarına sahip altı sektörünü sıraladı. Rivera, ‘’ Enerji, maden, tarım, hizmet, turizm ve iletişim sektörleri orta vadede en yüksek yatırım ve büyüme oranlarına sahip sektörler olarak öne çıkmaktadır’’ dedi. Rivera konuşmasının sonunda, İstanbul Sanayi Odası’nın gerçekleştirmiş olduğu bu etkinliğin, iki ülke ilişkileri açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı ve teşekkürlerini iletti.

Sonrasında etkinlikte söz alan Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Buenos Aires Ticaret Müşaviri Biray Kuş, başkonsolos Rivera’nın açıklamalarına referans göstererek, Arjantin’nin çok önemli tarım ve maden ülkesi olduğunu belirtti. Kuş, Arjantin’in farklı coğrafi iklimleri barındırdığından dolayı, ülkede yetiştirilen tarım ürünü yelpazesinin genişliğine vurgu yaptı. Ayrıca, Arjantin’in kaya gazı bakımından Dünya’da ikinci sırada olduğunu açıkladı ve ilk işlemeye yönelik maden yatırımlarının, Türk sanayicileri açısından değerlendirilebileceğini ekledi. Kuş konuşmasında, Arjantin pazarının tehdit ve avantajlarından bahsetti. Kuş Arjantin’in enflasyon ve yoksulluk rakamlarının yüksek oluşunun, tüketici sınıfının küçülmesine sebep olduğunu söyledi. Ayrıca, coğrafi konum olarak, Arjantin ve Türkiye arası mesafenin fazla oluşunun lojistik açısından maliyetli olabileceğini söyledi. Ancak, Arjantin pazarında Türk mallarının kalite anlamında algısının çok yüksek oluşunun, Türk yatırımcılarının en büyük avantajı olacağını ekledi. Kuş konuşmasının sonunda, iki ülke arasındaki ithal ve ihraç edilen ürünleri sıraladı. Türkiye’nin Arjantin’den soya küsvesi, bitkisel yağlar, baklagil ürünleri, yün iplik topları ithal ettiğini belirtirken, demir-çelik malzemeleri, motor aksan parçaları, otomotiv aksanları, mermer, doğal taşlar ihraç ettiğini açıkladı.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik, Arjantin'de İş Yapan Türk Firmaların Deneyimleri ve Ticaret Fırsatları başlıklı paneliyle devam etti. Panelde, DEİK Türkiye- Arjantin İş Konseyi Başkanı Abdülcelil Kılınç, Comenko İzolasyon Sı̇stemlerı̇ İhr. İth. Ltd. Ştı̇. Kurucusu Liliana Beatriz Seilhan ve Barak Importaciones Operasyon Müdürü Sebastian Kandel Arjantin pazarında yaşadıkları deneyimleri aktardı. Dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.

Tİcaret Müşaviri Sunumu - Arjantin Ülke Günü Attach