İSTKA-İTÜ İşbirliği Olan INNOGATE, Şirketleri Küresel Teknoloji Ligine Taşıyacak

  • Diğer Haberler
istka-innogate-02

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), 6. güdümlü projesi INNOGATE: İnovatif Teknoloji Firmalarının Uluslararası Pazara Girişini Hızlandırma ve Rekabet Altyapılarını Destekleme Programı, hayata geçiyor. İSTKA’nın İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’e verdiği destekle yürütülecek programla 2 yıl içerisinde 100 yerli teknoloji firması ABD pazarına açılacak. Programa seçilecek firmalar hedef pazar ABD’ye yönelik danışmanlık eğitimi alacak. Ürün geliştirme ve prototip için firmalara teknolojik altyapı sağlanacak. Firmalar, ABD’de San Francisco ve Chicago’da kurulacak yönetim ofisleri ile potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve diğer girişimcilerle buluşturulacak. Proje bitiminde İTÜ ARI Teknokent bünyesinde bir fon da kurulacak.

İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki ileri aşama girişimcilik merkezi İTÜ MAGNET’te faaliyet gösterecek INNOGATE’in proje sözleşmesi, İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca arasında imzalandı. İmza törenine aynı zamanda İSTKA Yönetim Kurulu Üyesi de olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSTKA Yönetim Kurulu Üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın yanı sıra Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da katıldı.

Uluslararası cazibe merkezine dönüşecek

İmza töreninde konuşan Vali Şahin, “INNOGATE Projemizin başlıca amaçları arasında İstanbul’da konumlanan teknoloji firmalarının ABD pazarına girişini desteklemek, bu çerçevede yerli ürünlerin yurtdışı pazarda güçlenmesini sağlamak ve ABD’deki girişimcilik birikimini Türkiye’ye transfer etmek bulunuyor” dedi. Projeyi model niteliğinde gördüklerini söyleyen Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem bir küresel rekabet stratejisi hem bir risk sermayesi oluşturulması hedefi, hem de dünya çapındaki örnekler baz alınarak tasarlanan bir teknoloji üretim merkezi içeren bu projenin model niteliğinde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu projeyle İstanbul, sadece Türkiye’nin değil, tüm bölge ülkelerinden firmaların ABD pazarına açılmayı düşünmeden önce istifade etmeyi planlayacağı uluslararası bir cazibe merkezine dönüşecektir” 

Firmaların Ar-Ge ve temel kaynaklarının merkezi Türkiye olacak

İTÜ ve İTÜ ARI Teknokent’in bugüne kadar teknoloji firmalarını geliştirmek ve yurtdışına taşımak için pek çok proje ile başarı hikayesine imza attığını söyleyen Prof. Dr. Karaca ise küresel teknoloji üreten firma çıkartma hedeflerini INNOGATE ile sürdüreceklerini kaydetti. Prof. Dr. Karaca, şu değerlendirmede bulundu: “Yerli tüm teknoloji firmalarına açık bu program ile beyin göçünü de engellemeyi amaçlıyoruz. Programımızla pek çok Türk firması, projelerini burada, yüzde yüz yerli kaynaklarla sürdürürken, Amerika pazarına satış ve pazarlama yapabilecek. Böylece firmaların Ar-Ge ve temel kaynaklarının merkezi Türkiye olurken, ihracatlarını artırabilecekler. Ülkemizdeki girişimcilik ve teknoloji üretim ekosistemine büyük katkı sağlayacak bu programın hayata geçmesine olanak tanıyan başta Kalkınma Bakanı Sayın Lütfü Elvan'a ve tüm ilgili Bakanlık çalışanlarına, İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin'e, İSTKA Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterliği ile paydaşlarımız olan diğer teknoparklar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

INNOGATE programına BÜN Teknopark , Teknopark İstanbul ve Yıldız Teknopark da paydaş olarak destek verecek. INNOGATE’ten iki yılda 170 firmanın faydalanması ve 100’ünün ABD’ye götürülmesi amaçlanıyor. 

İSTKA’nın güdümlü projeleri Ar-Ge ve Yenilik çalışmalarına odaklanmış olarak devam ediyor. İSTKA’nın 6. Güdümlü projesi olan INNOGATE dışında toplam 55 milyon liralık bütçeye sahip diğer tamamlanmış ve devam eden 5 güdümlü projesi şunlar: Çelik Test ve Araştırma Merkezi, Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi, Finans Teknopark, İstanbul Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ve İstanbul Living Lab Deneyim Merkezi.”