TOBB Türkiye Ekonomi Şurası Ankara’da Yoğun Katılımla Gerçekleşti

  • Diğer Haberler
tobb-ekonomi-surasi-02

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası, Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla gerçekleştirildi. Aynı zamanda TOBB sanayi Odaları Konseyi Başkanı olan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı şurada iş dünyasının temsilcileri sorun ve taleplerini Hükümete aktardı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörü bir araya getirdiği, sıkıntıların ve önerilerin doğrudan icra makamına iletildiği çok önemli bir platform olduğunu belirtti.

Burada dile getirilen pek çok meselenin, katılımcılar sayesinde çözüme kavuşmasının çok değerli ve memnuniyet verici olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, yetkililerin ihtiyaç duydukları her an yanlarında ve sorunların çözümünde destek olduklarını ifade etti.


TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu

Hisarcıklıoğlu, toplantıda dile getirilen konuların, ülke genelindeki oda ve borsa başkanlarının üyeleriyle istişare ederek belirlendiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Biz de bunları bakanlıklara göre tasnif ettik ve sizlere de iletiyoruz. Elbette bizler için en önemlisi, bugünkü gibi, devletimizi yanımızda görmek. Bu noktada son olarak şunu da vurgulamak isterim. Mevzuata ilişkin yapılacak reformlarda, eskiden olduğu gibi, kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulması çok faydalı olacaktır. Zira hazırlanan kanun tekliflerinde, özel sektörün görüşünün zamanında alınmaması, sahada pek çok sıkıntıya neden oluyor. Biz koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız."


Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Fuat Oktay

Şuraya katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açılış konuşmasında, salgın döneminde iş insanlarının her birinin yerlileşmenin avantajlarını görerek zorlukları fırsata çevirecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Sizleri ara malında yerlileştirme ve millileştirme hamlesine destek vermeye, üretimde yerli girdinin öncüleri olmaya davet ediyorum” dedi.

Kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulmasını da hedefleyen şurada konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin Covid-19 salgını döneminde gücünü artıran az sayıda ülkeden birisi olduğunu dile getirdi. Oktay, pandemi sürecinde toplumun sağlığını korumak için her türlü tedbiri almalarının yanı sıra vatandaşların aşını, işini, sermayesini korumasını sağlamak için tüm imkânları sefer ettiklerine dikkati çekerek, “Bunu da en iyi TOBB ailesi yani ekonominin kalbindeki babayiğitler; sizler bilirsiniz” dedi.

İş dünyası ile birlikte badirelerin atlatıldığı, içeriden ve dışarıdan çıkarılan engellemelere birlikte göğüs gerildiği bir dönemde en büyük kazanımlarının iş dünyasından çalışanlara kadar tüm kesimleri destekleyebilmeleri olduğunu aktaran Oktay, “Dünyanın dört bir yanında yapılar dönüşürken ekonomi politikalarımızı Türkiye’nin gerçeklerine ve ihtiyaçlarımıza uygun olarak güncellemiş durumdayız. Türkiye ekonomisini yüksek faiz-yüksek enflasyon kısır döngüsünden kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasına sokmanın gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Şurada İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da bir konuşma yaptı. Bahçıvan Covid-19 pandemisi sonrasında dünya genelinde yükselen emtia fiyatlarındaki artışa dayalı artan üretim maliyetlerinin, sanayi sektöründe finansman ihtiyacını arttırdığını söyledi. Buna karşın TL kredi kullanımı için döviz varlıklarını kriter haline getirilmesinin, şirketlerin finansman imkanlarına erişimi noktasında nakit akışlarını zorlaştıracağına dikkat çekti. Erdal Bahçıvan, “Unutulmamalıdır ki, sanayimiz, üretim ve ihracatı için gerekli hammadde ve ara malını ithal etmek ve gerekli yatırımları hayata geçirmek için dövize ihtiyaç duymaktadır. İhracattan elde edilen gelirin çok büyük bölümünün bu alanlar için harcandığını, sanayimizin üretim ve ihracatını sürdürebilmesi bu döviz gelirinin hayati önem taşıdığını özellikle vurgulamak istiyorum” dedi. 

Sanayinin önemli girdi kalemlerinden birisi olan enerji maliyetlerine de değinen Bahçıvan sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Doğalgazda yaşanan fiyat artışlarının getirdiği yükün büyük ölçüde sanayi sektörü tarafından karşılanıyor olması, sanayimizin rekabet gücünü son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Yürürlükteki tarife uygulamasına göre, yıllık doğalgaz kullanımı 300.000 m3 üzerinde olan sanayiciler kullandıkları gazın %40’lik bölümüne %50 daha fazla ücret ödemektedirler. Enerji kullanma politikasını doğalgaza çeviren birçok sanayici, uygulanmakta olan bu fiyat tarifesinden olumsuz etkileniyor. Söz konusu fiyat tarifesinin kaldırılmasının fayda sağlayacağını düşünüyorum.”