Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı

  • Etkinlikler
itubigbang-2016-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından İTÜ Çekirdek Big Bang 2016 girişimcilik yarışmasında verilen toplam 200 bin TL değerindeki “İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü”ne 3Z ve Mikro-P girişimci projeleri layık görüldü. İSO, ayrıca yarışmadaki 20 finalist projeye "İSO Koza" çatısı altında “girişimcilikten sanayiciliğe” vizyonu ile 300 bin TL değerinde danışmanlık, mentorluk ve eğitim desteği verecek.

İSO’dan ödül alan projelerden 3Z, yenilikçi bir ağız içi aparat üretimi ile uyku apnesine çözüm getirirken, programlanabilir, küçük ve otonom bir koloni robot platformu olma özelliği taşıyan Mikro-P ise elektronik alanında yazılım öğrenmek, proje geliştirmek ve çeşitli araştırmalar yapmak için kullanılabiliyor.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, “18 binin üzerinde sanayicimiz var. Onların bilgilerinin, yaklaşımlarının ve kültürlerinin girişimci arkadaşlarımızın hizmetinde olmasını sağlayacak bir koordinasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 01

İSO, İTÜ ARI Teknokent tarafından düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang girişimcilik yarışmasında geleceğin sanayicilerini ödüllendirdi. Girişimcilerin şirketleşmesini finanse etmek amacıyla düzenlenen yarışmada toplam 200 bin TL değerindeki İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü 3Z girişimci projesi ile Sefa Zülfikar, Engin Baysoy, Sercan Zülfikar ve Mikro-P girişimci projesi ile Bürkan Törün ve Gözde Törün almaya hak kazandı.

İSO tarafından 100’er bin TL para ödülü almaya hak kazanan projelerden 3Z, hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler problemler gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olan uyku apnesinin tedavisinde kullanılabilecek yenilikçi bir ağız içi aparat üretimini hedefliyor.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 02

Mikro-P projesi ise her yaştan ve her seviyeden kullanıcı tarafından programlanabilir, küçük ve otonom bir koloni robot platformu olma özelliği taşıyor. Mikro-P, elektronik alanında yazılım öğrenmek, proje geliştirmek ve çeşitli araştırmalar yapmak için kullanılabiliyor. İSO, nakdi ödüller dışında İTÜ Çekirdek Big Bang’de yarışan 20 finalist projeye “girişimcilikten sanayiciliğe” vizyonu ile 300 bin TL değerinde danışmanlık, mentorluk ve eğitim desteği” vererek üretime odaklanmalarını sağlayacak.

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü veren jüride, İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Sultan Tepe ve Ali Eren ile İSO Meclis Üyesi Kemal Karabel yer aldı.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 03

Bu yıl “Yansıma” teması ile İTÜ Ayazağa kampüsünde düzenlenen, girişimciler, paydaşlar, sanayiciler, akademisyenler ve öğrencilerden büyük ilgi gören Big Bang töreninde iki projeye ödüllerini İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran verdi.

İSO Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, “İSO olarak Big Bang için 200 bin TL nakdi, 300 bin TL ayni ödülümüz söz konusu. Ayrıca 18 bin sanayicimiz var. Onların bilgilerinin, yaklaşımlarının ve kültürlerinin girişimci arkadaşlarımızın hizmetinde olmasını sağlayacak bir koordinasyonu gerçekleştireceğiz” dedi.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 04

Sanayiciler olarak mevcut konvansiyonel hikayeleri değiştirmek istediklerinin altını çizen Adnan Dalgakıran “75 bin yıllık insanlık tarihi boyunca yaşanan değişimler artık 5 yıllık 10 yıllık süreçlere sığmaya başladı. İnanılmaz bir hız ve öngörüsüzlük var. Bu noktada bizim yeni hikayelere ihtiyacımız var. İcat çıkarma diye bir yetişme tarzımız var. Onu da terk ediyoruz. Gençlerin bunu hızla terk ettiğini görmek bizleri çok mutlu ediyor” dedi.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 05

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da gecenin açılışında yaptığı konuşmasında, İTÜ Çekirdek’in, dünyanın 18’inci, Avrupa’nın ise 8’inci kuluçka merkezi olduğu bilgisini paylaşırken, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp ise “İSO her zaman destek aldığımız ve inanılmaz çarpan etkisi yaratan bir kurum. İSO, bizim bir kanadımız olarak uçmamızı sağlıyor; İstanbul’u cazibe merkezi yapacaksak İSO ile yapabiliriz” şeklinde konuştu.

İTÜ Big Bang 2016 ödül töreninde İSO Meclis Üyeleri İsmail Hakkı Kısacık, Bilal Kütük, Gizep Sayın, İbrahim Aydoğan, Muharrem Akın, Nurettin Çetinkaya, Sevda Arıkan ile İSO Meslek Komiteleri Üyeleri Celal Altan, Orhan Avcı ve Osman Yayla da yer aldı.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 06

Tören sonrası görüşlerini İSO mikrofonları ile paylaşan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran, İSO’nun İTÜ Çekirdek Big Bang organizasyonuna bir numaralı sponsor olarak katıldığını söyledi. Türk sanayisinin sürekli olarak ilerlediğini kaydeden Dalgakıran, buna karşın dünyanın hızlı bir değişim içinde olduğunu ve bu değişimin nitelikli girişimciler tarafından gerçekleştirdiğini ifade etti. İSO’nun meraklı, çalışkan, akıllı ve yenilikçi gençlerin çabalarının sonuna kadar arkasında olduğunu belirten Dalgakıran, kendilerine düşen görevin Türk sanayisini bir üst kademeye ve daha yüksek katma değerli alana taşıyacak çalışmaları desteklemek olduğunu sözlerine ekledi.

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü kazanan projelerden 3Z ekibinden Sefa Zülfikar ise İstanbul Sanayi Odası’ndan ödül almanın müthiş bir keyif olduğunu söyledi. İSO’nun yapacağı maddi katkının yanında başka alanlarda da katkı sağlayacağını dile getiren Zülfikar, kendilerinin üretim yapan ve ortaya bir ürün çıkaran bir ekip olduklarını ve bu aşamada İSO’nun desteğine güvendiklerini kaydetti. Zülfikar, üretmeyi hedefledikleri aparatın uyku hastalığı olan pek çok insanın derdine çare olmasını umduklarını belirtti.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 07

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü kazanan diğer girişim olan Mikro-P ekibinden Bürkan Törün de İSO’ya kendilerini ödüle layık gördükleri için teşekkür etti. Törün, kendilerini destekleyenlerin güvenini boşa çıkarmayacaklarını ve geleceğin sanayicisi olacaklarını dile getirdi.

İSO, inovasyon odaklı girişimcileri destekliyor

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nün temeli, Oda’nın teknoloji tabanlı ve inovasyon odaklı girişimciliği desteklemek üzere İTÜ ARI Teknokent ile geçen yıl stratejik işbirliği gerçekleştirmesi ile atıldı. İSO, Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliği açısından bir ilk olma özelliği taşıyan İTÜ Çekirdek ekosisteminin ana paydaşı oldu.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca
İTÜ Rektörü
Prof. Dr. Mehmet Karaca

Ticarileştirilebilir bir teknoloji fikri ya da projesi olan her yaştan girişimciler, İTÜ Çekirdek’te bir yıllığına “ön kuluçka” adı verilen destek sürecine kabul ediliyor. İSO, genç girişimcilere sanayicilerden oluşan bir antrenörler takımı ile ışık tutuyor. Girişimciler, iş planı hazırlama, pazarlama, sunum gibi toplamda 150 saat süren hızlandırma eğitimleri aldıktan sonra İTÜ Çekirdek Big Bang yarışmasına katılmaya hak kazanıyor.

İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü alan Girişimler:

3Z

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 08

3Z Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü çatısı altında Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu (OUAS) tedavisinde kullanılması amacıyla yenilikçi, etkin, sessiz, taşınabilir ve konforlu bir ağız içi aparat geliştiren bir teknoloji firmasıdır.

OUAS, kişi uyku sırasındayken nefes almasını büyük ölçüde engelleyerek sağlığı riske atmaktadır. Uyku süresince kasların gevşemesinin ve yer çekiminin de etkisiyle ağız içi yumuşak dokusu çökerek havayolunu geçici sürelerde tıkamaktadır. Bu durum gece boyunca defalarca gerçekleşerek uyku kalitesini düşürmekle kalmayıp, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alamaması ile sonuçlanmaktadır. Tedavi edilmemiş OUAS; hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler problemler gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

3Z girişiminin arkasındaki temel motivasyon OUAS hastaları için umut verici yeni bir tedavi opsiyonu oluşturmaktadır.

Mikro-P

Mikro-P, programlanabilir, küçük, otonom bir koloni robot platformudur. Üzerinde 25 adet sensör ve donanım bulunan Mikro-P, tek satırlık kod ile karmaşık fonksiyonları yerine getirebilme özelliği sayesinde her yaştan ve her seviyeden kullanıcı tarafından kolayca programlanabilmektedir.

Big Bang 2016, İSO Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü’nü Mikro-P ve 3Z Paylaştı 09

İlk nesil Mikro-P platformu yazılım ve elektronik öğrenmek, proje geliştirmek ve çeşitli araştırmalarda piyasada bulunan Arduino, Beaglebone, Raspberry pi gibi geliştirme kartları ile birlikte ya da yerlerine kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çeşitli ilave sensörler ve donanımlar ile geliştirilebilen Mikro-P hemen her projeye uyum sağlayabilir.

Kullanıcılar basit fonksiyonlar sayesinde korkak, cesur, meraklı gibi karakter modları arasından kolayca seçim yapabilir. Kolonilerindeki Mikro-P’leri aynı görevi farklı yaklaşımlar ile tamamlamak üzere programlayabilirler.

Mikro-P’lerin birbirleri ile veri ve işlem paylaşımı yapabilmeleri, ucuz, gözden çıkarılabilir olmaları, Mikro-P’lerin güvenlik, sanayi, büyük alanlardan veri toplanması, radyoaktif, biyolojik veya kimyasal kontaminasyonun oluştuğu bölgelerde gözlem ve veri toplanması, arama kurtarma, tarım, mağara ve binaların 3D haritalanması gibi faaliyetlerde kullanılmasına olanak sağlamaktadır.