İSO’nun Yeşil Gündem Sohbetlerinde Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi Ele Alındı

  • Etkinlikler
yesil-gundem-sohbetleri-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında başlattığı “İSO Yeşil Gündem Sohbetleri” etkinliğinin yedincisini gerçekleştirdi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye Çevre Haftası Kapsamında Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi” konu başlıklı webinara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul konuk konuşmacı olarak katıldı.


Çevre, Şehircilik ve İklim
Değişikliği Bakanlığı Çevre
Yönetimi Genel Müdür
Yardımcısı Gürsel Erul

Webinarın açılış konuşmasını yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul, atık suyu arıtma ve yeniden kullanımı çalışmalarının ciddi enerji maliyetlerini ortaya çıkardığını ancak bakanlık olarak bunun önüne geçmek adına kanun taslağı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Erul, önümüzdeki haftalarda meclisten geçmesini bekledikleri yasa ile tekstil sektöründe ortaya çıkan renkli atık suların arıtımının yanı sıra tuz tasarrufu sağlanacağını ve en önemlisi yumuşatma işlemlerinde kullanılan enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanacağını belirtti. Erul, " Enerji maliyetinde döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde bakanlık olarak ortaya çıkacak maliyetin yüzde 100’üne kadar eğer ki suyu yeniden kullanıyor ve kazanıyorsa biz ödeyelim dedik. Dolayısıyla çevre haftası kapsamında bu çalışmayı tüm tekstil sektörüne duyurmaktan dolayı çok mutluyum.” Tüm tekstil sektörü işletmelerinin ayrım yapılmaksızın yasadan faydalanabileceğini belirten Erul, atık su geri dönüşümü sayesinde sektörün işlemde kullandığı kimyasal maliyetinin ortadan kaldırarak, doğal kaynakların üzerindeki baskıyı azaltmayı hedeflediklerine vurgu yaptı.


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Ardından konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe de dünyada çevre gününün sadece bir gün olmasına karşın, Türkiye’de çevre gününün bir haftaya yayılarak, çevre haftası adıyla kutlanıyor oluşunun çok önemli olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin açıklamış olduğu sürdürülebilirlik raporuna atıfta bulunan Tepe, 2000-2015 yılları arasında tekstil ve giyim sektörünün kapasite ve tüketim bakımında ikiye katlandığını belirtti. Tekstil sektöründeki üretim ve tüketim hızına dikkat çeken Tepe, döngüsel ekonomi modeli çerçevesinde atık yönetimi ve sürdürülebilirlik açısından tekstil sektörüne büyük bir rol düştüğünü ifade etti. Tekstil sektörünün yüzde 95’inin geri dönüştürülebilir olduğunun altını çizen Tepe, dünyadaki hiçbir sektörün döngüsel ekonomiye bu kadar yatkın olmadığının altını çizdi. Sultan Tepe, bu kadar yüksek geri dönüşüm ihtimaline karşın yılda 40 milyon ton tekstil atığının çöpe gittiğini belirtti ve bu atığın sektöre maliyetinin 250 milyar dolar olduğuna vurgu yaptı. İklim değişikliği ve geri dönüşüm hususlarında tüm raporlarda ilk sırada tekstil sektörünün yer aldığını belirten Tepe, bu işin öncüsünün tekstil sektörü olmak zorunda olduğuna değindi.

Açılış konuşmalarının ardından “Türkiye Çevre Haftası Kapsamında Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi” konu başlıklı webinar, İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Bülent Özipek’in moderatörlüğünde düzenlenen “Tekstil Atık sularının Geri Kazanımı” paneliyle devam etti. Panelde konuşan Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Aslı Hockenberg, GTE Sürdürülebilirlik Araştırma ve Danışmanlık Ortak-Yöneticisi Dr. Emrah Alkaya, Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Emine Dilara Koçak, Beykent Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Öğretim Üyesi Doç Duygu Atalay, katılımcılara tekstil sektöründeki yürütülen en güncel döngüsel ekonomi çalışmalarını aktardı. Ayrıca panele katılan Ereks-Blue Mtters Yönetim Kurulu Üyesi Romain Narcy sektörde yürüttükleri çalışmalarla ilgili deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Webinar daha sonra sanayicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla son buldu.