Yavuz Sultan Selim Köprüsü Görkemli Bir Törenle Ülkemizin Hizmetine Açıldı

  • Etkinlikler
ucuncu-kopru-acilis-02

İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, görkemli bir törenle hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın kestiği kurdele ile hizmete giren köprünün açılışına İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclisi Başkanlık Divanı ile İSO Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.

Törende 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra birçok ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulundu.

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde dörder kara yolu şeridi ile ortada iki demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu köprü, hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, "Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor icraatla oluyor. Türkiye tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor" şeklinde konuştu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise “Tam 3 sene önce, yine burada, bu mühendislik harikası, muhteşem köprünün temelini atmıştık. O zaman cumhurbaşkanı olarak konuşmuş, bu köprünün isminin Yavuz Sultan Selim Köprüsü olduğunu açıklama onurunu da sahip olmuştum. Bugün, ne mutlu ki 3 sene içinde, bu mühendislik harikası, sanat eseri, Boğaz’ın üçüncü incisinin açılışını yapıyoruz. Milletimize, İstanbul’a, tüm insanlığa hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman
TBMM Başkanı İsmail Kahraman

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ise köprülerin, tarihi taşıdığını belirterek, "Eğer biz tarihe saygılı olmazsak, köksüz olursak, köksüz ağaç gibi kururuz, yok oluruz. Tarihimize sahip çıkacağız. Öz kültürümüze sahip çıkacağız ve inşallah bu eserlere daha nicelerini katacağız" dedi. Ağustos ayının zaferler ayı olduğunu vurgulayan Kahraman, bu ayda birçok zaferler kazanıldığını, şimdi de teknolojik bir zaferin açılışının gerçekleştirildiğini ifade ederek güzel bir eseri ülkeye kazandıranlara teşekkür etti.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da açılışta yaptığı konuşmada “Bir millet ülkesinin gönül coğrafyasının kaderini yüreğinde bileğinde tutarak bir zafer kazandı. İstanbul her şeye layıktır. İstanbul'un her şeyin en iyisine layıktır. 26 Ağustos bir tarihi yıl olarak, dünyanın en uzun ve en donanımlı köprüsünün açılış günü olarak anılacak” dedi. Davutoğlu, açılış töreninde Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Orta Doğu'dan liderlerin bulunduğunu hatırlatarak, bu liderlerle sohbetlerinde Asya'yı Avrupa'ya bağladıklarını söylediklerini aktardı.

Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım da konuşmasında Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün iki kıtayı birbirine bağladığını belirterek, "Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Taarruzu'nu başlattığı günün yıl dönümü. Büyük taarruzla bütün dünyaya Türk'ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür" sözlerini kullandı. Yıldırım, "Bu köprü, sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü, Uzakdoğu'dan, Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Bu, insanlığı birbirine bağlayan ve medeniyetleri birbiriyle buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan
Ulaştırma, Denizcilik ve
Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açılış töreninde bu köprü gibi bir çok projeye imza atılacağını belirterek şunları söyledi: "Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Görkemli Bir Törenle Ülkemizin Hizmetine Açıldı 02