İSO, Sudan’daki Yatırım Fırsatlarını Sudan Ülke Günü’nde Ele Aldı

  • Etkinlikler
sudan-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Sudan ve Türkiye arasında işbirliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla Sudan Ülke Günü toplantısını gerçekleştirdi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya çok sayıda sanayici ve iş insanı da katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan, açılışta yaptığı konuşmada Sudan ile Türkiye arasındaki iş fırsatlarını değerlendirerek daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. 15 Aralık 2017 tarihinde Hartum Sanayi ve Yatırım Bakanı Abdalla Ahmed Hamad ile Hartum Eyaleti Finans, Ekonomi ve Tüketici İlişkileri Bakanı Adil Mohamed Osman Ali’nin İSO’yu ziyaret ettiğini hatırlatan Saruhan, kendileri ile gümrük uygulamaları, bankacılık, vize ve oturma izinleri gibi konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını aktardı. Saruhan, bugün de daha geniş kapsamlı Sudan Ülke Günü toplantısı vesilesiyle bir araya geldiklerini ifade etti.

İSO, Sudan’daki Yatırım Fırsatlarını Sudan Ülke Günü’nde Ele Aldı

Türkiye ile Sudan arasındaki siyasi ilişkilerin üst düzeyde seyrettiğini ve uluslararası örgütler ve platformlardaki iş birliğinin yoğun olarak sürdüğünü kaydeden Saruhan, Sudan’ın halen Afrika’daki en kapsamlı ilişki ve işbirliğine sahip oldukları ülkelerden biri olduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24-25 Aralık 2017 tarihlerinde Sudan’ın başkenti Hartum’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğine değinen Saruhan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileri seviyeye taşımak için ülkeler arasında "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" tesis edildiğine dikkat çekti. Saruhan ayrıca, sağlık, tarım, soğuk hava depolama, havalimanı inşaatı konuları başta olmak üzere toplam 22 anlaşmaya imza atıldığını dile getirdi. 

Saruhan şöyle devam etti:

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan
İSO Yönetim Kurulu
Sayman Üyesi
Sadık Ayhan Saruhan

“Heyet ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Türkiye-Sudan İş Forumu’nda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi için hedef; kısa vadede 1-2 milyar dolar, daha sonra da 10 milyar dolar olarak ortaya konmuştur. Bu bağlamda Türk özel sektörüne önemli görevler düşmektedir. Yapılan temaslarda, Türk özel sektörünün Sudan’daki çalışmalarında karşılaşabileceği tüm sıkıntıları çözmek noktasında Sudan hükümetinin yardımcı olmaya hazır olduğu özellikle belirtilmiştir. Derin tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu kardeş Sudan halkıyla son yıllarda artarak ilerleyen ticari ilişkilerimiz memnuniyet vericidir. Ülkelerimiz için faydalı olan bu beraberliğin katlanarak çoğalması en içten temennimizdir.”

Sudan İstanbul Başkonsolosu Dr. Emad Mirghani Altohamy
Sudan İstanbul Başkonsolosu
Dr. Emad Mirghani Altohamy

Sonrasında kürsüye Sudan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Dr. Emad Mirghani Altohamy geldi. Altohamy, iki ülke arasında çağlar boyunca süren tarihi bir dostluk olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in son dönemde karşılıklı yaptıkları ziyaretler ile ilişkilerin atılım yaptığına değinen Altohamy, bu görüşmelerde ekonomik, ticari ve yatırımlarla ilgili sözleşmelerin imzalandığını aktardı.

Sudan ekonomisi ve yatırım alanları hakkında dinleyicilere kapsamlı bir sunum yapan Altohamy, tarımın ülke ekonomisi için önemine değindi ve özellikle tarım sanayisi konusunda yatırıma ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Sudan’ın sadece tek başına ele alınmaması gerektiği, yapılacak yatırımların komşu ülkelerin pazarlarına ulaşmakta da fayda sağlayacağına işaret eden Altohamy, Sudan’ın COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) üyesi olduğunu ve bu ülkelere ihracat imkanları bulunduğunu anlattı.

İhracat Geliştirme Uzmanı Ümit Sevim
İhracat Geliştirme Uzmanı
Ümit Sevim

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Geliştirme Uzmanı Ümit Sevim, “Sudan Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları” başlıklı panelde Sudan’da Türk sanayici ve yatırımcılar için potansiyel fırsatlar ile ilgili bir sunum yaptı. 2011’de bölünmeden önce Sudan’ın Afrika’nın en büyük ülkesi olduğunu belirten Sevim, ülkenin kuzeyinin çöl iklimine sahip iken güneyinin verimli tarım arazilerine sahip olduğunu aktardı. Petrol gelirlerinin 2010 yılında bütçenin yüzde 60’ını oluştururken ülkenin bölünmesi ile 2017’de petrol gelirlerinin payının yüzde 8’e gerilediğine dikkat çeken Sevim, bu tarihten sonra ülkenin altın üretimine odaklandığını anlattı. Sevim, altın üretimi yapan kitleler nedeniyle mevsimlik işçi konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. ABD ambargosu sonucu bankacılık sektörünün olumsuz etkilendiğini ancak 12 Ekim 2017’de ambargonun kalktığını belirten Sevim, ülkeye en çok yatırım yapan ülkenin Çin olduğunu söyledi.

İSO, Sudan’daki Yatırım Fırsatlarını Sudan Ülke Günü’nde Ele Aldı

Sonrasında Türk Firmaların Sudan Pazarındaki Deneyimleri başlıklı bir panel gerçekleşti. İSO Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Dolgan'ın yönettiği panelde, Sur International Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mente, Cantek Soğutma Makinaları Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca ve Elkon Beton Santralleri Genel Müdürü Mustafa Alpagut, Sudan’daki yatırımları ile tecrübelerini anlattı. Panelin ardından dinleyicilerin soruları, panelistler tarafından yanıtlandı.

İSO, Sudan’daki Yatırım Fırsatlarını Sudan Ülke Günü’nde Ele Aldı

İSO, Sudan’daki Yatırım Fırsatlarını Sudan Ülke Günü’nde Ele Aldı