İSO 6. Genişletişmiş Sektör Toplantısı Gerçekleştirildi

genisletilmis-sektor-toplantisi-30.01.2014

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 6. Grup Endüstriyel Yemek Sanayi Meslek Komitesi, sektör dernekleri YESİDEF ve İYSAD işbirliğinde 30 Ocak 2014 tarihinde üyelerine yönelik bir toplantı düzenledi.

(İSO) 6. Grup Genişletilmiş Sektör Toplantısı’nda endüstriyel yemek sanayisinin sorunları ve çözüm önerileri değerlendirildi.  Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, 6. Grup meslek komitesi üyeleri ve ilgili dernek temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan İSO Meclis Üyesi ve Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkanı Hüseyin Bozdağ, kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle “YESİDEF Türkiye Obezite ile Mücadele Platformu” kurmak için harekete geçtiklerini bildirdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüştüklerini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a projeyi anlattıklarını belirten Hüseyin Bozdağ, “Çocuklarımızı gıda mühendislerinin, diyetisyenlerin ve uzmanların kontrolünde hazırlanmış sağlıklı gıda ve yemeklerle buluşturacak önemli bir proje hazırlıyoruz. Türkiye’de her yıl kalp, obezite, diyabet gibi hastalıklara 60 milyar TL harcanıyor. Bu bütçenin yüzde 20’si ile çocukların sağlıksız beslenme kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebileceğiz” dedi.

Bozdağ, Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılının Kasım ayında açıklanan, “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı”na göre; tuz, un, yağ ve şeker kullanımının yüzde 10 düşürülmesinin Türkiye’nin sağlık harcamalarında yıllık bazda 6 milyar liralık bir azalma sağlayacağına da işaret etti

OKULLARDA YEMEK SORUNU

Toplantıda konuşan İSO Meclis Üyesi ve İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştüklerini açıkladı. Kuruma bağlı okulların yemeğinin yemek sanayicileri tarafından verilmesini önereceklerini söyleyen Zincirkıran, böylece okullarda sürekli şikayet konusu olan sağlıksız beslenmenin de önüne geçileceğini belirtti.

TARIMDA VERİ TABANI ÇALIŞMASI

Son yıllarda birçok ülkenin belli riskleri göz önüne alıp tarımsal harita oluşturduklarına dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, ülkemizde ise son 15 yıldır üretim planlamasına dönük veri tabanı çalışmalarının yapıldığını dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak iki şekilde denetim yaptıklarını ifade eden Piral sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisi yıllık bakanlık gıda kontrol planı, ikincisi de il bazında yapılan denetimler. Bakanlık gıda kontrol planında et katarak yapılan hazır yemeklerde serolojik analizler yapıyoruz. İl genelinde hazırladığımız gıda kontrol planında ise tüketime hazır, pişirilmiş et ve sebze yemeklerinde mikrobiyolojik analizler yapıyoruz.”