16. Grup Basım, Yayın, Kâğıt ve Kâğıt Ambalaj Sanayii Meslek Komitesi İle Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) MESKOM Toplantısında Bir Araya Geldi

16grup-basev-toplantisi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 16. Grup Basım, Yayın, Kâğıt ve Kâğıt Ambalaj Sanayii Meslek Komitesi üyeleri ile sektörün önde gelen derneklerinden Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) Yönetim Kurulu Üyeleri 15 Ağustos 2017 tarihinde Odakule’de bir araya geldi.

16. Grup Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Güven ile BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Kaşıkırık’ın açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda, sektör paydaşları arasında iş birliklerinin değerlendirilmesi ve mevcut sorunlar ile bu sorunlara çözüm önerileri ele alındı.

Basım sektörünün ana sorunlarının değerlendirildiği toplantıda, BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Kaşıkırık; endüstrinin var olan yapısını güçlendirmek, ticari matbaacılığı mâli sorunlarından bir nebze kurtarabilmek için %18 KDV oranının yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, KDV oranının düşürülmesinin kâğıt ürünleri kullanımını artırarak, sektördeki çok önemli ciro ve iş kayıplarının önleneceğine değindi.

16. Grup Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Güven ise; ithalat sırasında ödenmekte olan gümrük vergilerinin en az KDV kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, %6,5 kabul edilen verginin üzerindeki gözetim sebebi ile %12-13’lere yükselen bu oranın maliyetlere olumsuz yansıdığını dile getirdi.

Söz konusu toplantıda üyeler tarafından; baskı makinelerinin alım satımlarında üzerlerinde bulunan şase numaralarının baz alınarak, makinenin menşei, kaç kez el değiştirdiği, üzerinde haciz olup olmadığı gibi bilgilere kolayca ulaşılabilmesi için Türkiye genelinde bir envanter hazırlanmasının gerekliliği ile devletin KOBİ’ler için sunduğu hibe ve diğer geri ödemeli kredilerden matbaaların nasıl istifade edebileceklerine yönelik bir ortak çalışma düzenlenmesi konuları da değerlendirildi.