39 ve 40. Grupların Meslek Komiteleri Genişletilmiş Sektör Toplantıları Gerçekleştirildi

39grup-dergi-web-yazisi-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 39. Grup Ofis Mobilyaları Sanayii ile 40. Grup Ahşap Mobilya Sanayii Meslek Komiteleri, kendi gruplarına mensup üyeler ve sektörel dernekler ile Genişletilmiş Sektör Toplantısını 11 Mayıs 2016 tarihinde Odakule Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. 39. Grup Ofis Mobilyaları Sanayii Meclis Üyesi ve Meslek Komitesi Başkanı Aydın Aslandağ, 40. Grup Ahşap Mobilya Sanayii Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Yazıcı ve Mobilya Sanayicileri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç’in açılış konuşmaları ile başlayan toplantı daha sonra moderatörlüğünü 40. Grup Ahşap Mobilya Sanayii Meclis Üyesi Erkan Özkan’ın yaptığı panelle devam etti.

Panelde, MOBSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bostan “Mobilya Sektöründe Vizyon Arayışı” ile İ.Ü. Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İSO Eksperi Prof. Dr. Hüseyin Koç “Türkiye’de ve Dünya’da Mobilya Endüstrisi ile AB Uyum Süreci” başlıklarında birer sunum gerçekleştirdi. Panelde ayrıca Ahşap Mutfak ve Banyo Mobilyası Sanayici ve İthalatçıları Derneği (MUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Seyfi Cahit Ayaskan; sektörde ciro bazında büyümenin gerçekleştiğini ancak bu büyümenin girişim bazında negatif yönde geliştiğini belirterek, sağlıklı bir teşvik modelinin bir an önce uygulamaya geçmesinin önemine vurgu yaptı, Ofis Mobilyaları Sanayi ve İşadamları Derneği (OMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ata; ofis mobilyaları sektörünün son on yılda cari açık vermeden büyümesini sürdüren bir sektör olduğunu, sektörde 2016 yılının ilk üç ayında ithalatta düşüş, ihracatta ise artış kaydedildiğini, Dünya ofis mobilyaları ihracatında ise Türkiye’nin 11. sırada, ithalatta ise 31. sırada yer aldığını ifade etti, Mobilya Sanayicileri İthalat ve İhracatçılar Derneği (MOBDER) Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Ufuk ise sektörde yer alan şirketlerin kurumsallaşması ve teşvik edilmesi gerektiği, kurumsal olmayan şirketlerde ölçüm yapılamayacağı ve Dünyada gelişmiş piyasaların kurumsallaşmasını tamamlamış piyasalar olduğuna vurgu yaptı.

Panelistlerin gerçekleştirdiği sunum ve açıklamalara ilişkin soru cevap bölümü sonrasında, sektörün sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri değerlendirildi.

Adnan Bostan Sunumu Attach Ahmet Güleç Sunumu Attach Hüseyin Koç Sunumu Attach İbrahim Yazıcı Konuşma Metni Attach