Enerji Arz ve Güvenliğinin Önemi

  • Arşiv

İstanbul Sanayi Odası olarak son yıllarda odaklandığımız önemli konulardan birisi de enerji. Gerek ülkemiz ve gerekse şirketlerimiz açısından, enerjide gelecekte yaşanması muhtemel sıkıntılara karşı, sürdürülebilirlik esaslarına göre politikalar oluşturmak ve bu çerçevede hazırlıklı olmanın ne kadar önemli olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Bu çerçevede gerek Çevre Şubemiz ve gerekse iki yıl önce kurduğumuz Sürdürülebilirlik Şubemiz aracılığıyla seminerler, eğitimler verdik, raporlar yayınladık. 

Bugün içinden geçtiğimiz süreç konunun ne kadar önemli ve hassas olduğunu bizlere gösteriyor. Enerji arz ve güvenliğinin adeta pamuk ipliğine bağlı bir konu olduğunu, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle acı bir şekilde görüyoruz. 

Bunu gözlemlerken, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve bunun neticesinde Rusya’nın Avrupa’ya gaz sevkiyatını azaltması sonucu konunun Avrupa’da tam bir enerji krizine dönüştüğüne de tanık oluyoruz.

Öte yandan son günlerde, Avrupalı bazı sanayi firmalarının enerji maliyetleri nedeniyle üretime ara verdiği, bu yılın özellikle vatandaşlar için çok zorlu geçeceği haberleri gündemi meşgul ediyor. Özetle; sebep ve sonuçları farklı da olsa adeta 1970’leri aratmayacak küresel bir enerji krizinin eşiğindeyiz.

Bu ay İSO Meclisimizde, işte bu son derece hayati konuyu bütün boyutlarıyla, konunun birçok uzmanını bir araya getirerek ele almaya çalıştık. “Enerji Arzındaki Gelişmelerin Avrupa ve Türkiye’ye Etkileri” gündemiyle yaptığımız bu ayki meclis toplantımıza gerek Meclis salonumuzdan ve gerekse Londra ve Paris’ten online bağlantılarla, küresel enerji piyasalarını çok iyi bilen uzman isimler katıldı. Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda okuyabileceğiniz çok önemli tespitlerde bulundular. 

Dünya ekonomisini tehdit eten tek risk kuşkusuz enerji değil. Son dönemlerde gerek ekonomik gerekse farklı bölgelerdeki jeopolitik riskler de küresel ekonomide büyümenin önünde engel olarak görülüyor. Bu konuda da ilgiyle okuyacağınız bir dosyayı dergimizde bulacaksınız.

Dijitalleşme de tıpkı enerji gibi son yıllarda İSO olarak çok dikkat çekmek istediğimiz konuların başında geliyor. Bu konuda Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan “Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2021 Raporu” yavaş da olsa ülkemizin bu konuda aşama kaydettiğini gösteriyor. Türkiye'nin dijitalleşme notu bir önceki yıla kıyasla 3,03'ten 3,24'e yükselmiş. Bu haberimizi de ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz.

30 Ağustos Zaferi'nin 100. yıl dönümünü büyük bir heyecan ve coşkuyla kutladık. Yüz yıl önce kazanılan bu unutulmaz zaferle Türk milleti, istiklal ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Bu görkemli zaferin yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor; milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı içtenlikle kutlarken, herkese iyi bir ay geçirmelerini diliyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı