Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat Ev Sahipliğinde, 6 Bakanla Birlikte STK Temsilcileriyle 2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı Yaptı

  • Diğer Haberler
ekonomi-bulteni-01

2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı, Ankara’da T.C. Ticaret Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında ve T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı katıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında, İstanbul iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen, Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi toplantısının ardından Ankara’da ikincisi düzenlenen ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıda çok sayıda STK başkanı ve iş dünyası temsilcisi katıldı.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Siyasi istikrar olmadan ekonomide istikrar olmuyor, öngörülebilirliğin artırması toplantıda önemli maddelerden biriydi"” dedi.

Yılmaz konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Enflasyonla mücadele, fiyat istikrarını sağlamak sadece ekonomik anlamda değil sosyal anlamda da önemli. Sabırla yapılması gerekliliği konusunda genel fikir olduğunu söyleyebilirim. Eylül'de açıklanacak Orta Vadeli Program önemli. Siyasi istikrar olmadan ekonomide istikrar olmuyor, öngörülebilirliğin artırması toplantıda önemli maddelerden biriydi. Doğru politikalar izlenmesi gerektiği konusunda anlayış birliği var. Hedefimiz istikrarla büyüme.

Ekonominin gündemine ilişkin olarak önemli konuların ve başlıkların ele alındığı toplantıda iş dünyası temsilcilerinin de değerlendirmeleri alındı, bu konu ve başlıklar üzerinde istişarelerde bulunuldu. Konut arzının artırılması, konut maliyetlerinin düşürülmesi noktasında önemli katkılar ifade edildi. Bütçede disiplini sağlarken bütçedeki deprem başta olmak üzere artan harcamaları bütçe açığını belli düzeyin üzerine çıkarmaması açısından yaptığımız çalışmalar var. Bununla ilgili gelir tedbirleri aldık, harcama tedbirleri de alınmalı.”

Dışa bağımlılığı azaltıcı, yerli milli üretimi destekleyici, ara malların yurt içi üretimine seçici desteklerin önemini vurgulayan Yılmaz şunları söyledi:

“Cari açığı düşürmeye dönük tedbirler ifade edildi. Cari açık tasarruf açığıdır. Yatırımları finanse ettiğiniz kullandığınız iç tasarruf kadar dış tasarrufu da kullanırsınız bu da cari açığı doğurur. Cari açığı aşağı çekmiş olacağız. Dışa bağımlılığı azaltıcı, yerli milli üretimi desteklemeli, ara malların yurt içi üretimine seçici destekler vermeliyiz görüşlerini ifade edeyim.

Vergi konusunda görüş birliği olduğunu ifade edebilirim. İşveren, işçi, muhasebecisiyle vergi reformu beklentisi olduğunu söylememiz lazım. Vergi sisteminin sadeleştirilmesine dönük beklentiler olduğunu ifade etmeliyim. Vergi konusunda görüş birliği var, reform beklentisi var.”

Sanayide arazi arzı ve finansmana erişim konularının da konuşulduğunu ifade eden Yılmaz, “Sanayide arazi arzı hususu konuşuldu. Çevreye, tarıma, diğer hususlara dikkat ederek sanayinin ihtiyaç duyduğu araziyi uygun maliyetlerle çalışma dile getirildi. Finansman ve finansa erişim konuları. KOBİ'lerin finansa erişimi söz konusu en fazla dile getirilen konulardan birisi oldu. PPK'da atılan adımlar var. Kredilerde miktarsal sıkılaştırma yapılıyor. Tüketim noktalarında, büyümeyle ilgili olmayan noktalarda sıkılaştırma yapılırken ihracatı artıracak konularda esnek tutum olduğunu ifade edebilirim. İhracat ve Döviz kazandırıcı faaliyetler bizler için çok kıymetli. Miktar kadar katma değerin çok önemli olduğu ifade edildi” dedi.

Yapısal reformların orta vadede somut sonuçlar üreterek kıymetli değişime yol açacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sözlerine şu sözleriyle devam etti:

“İstihdamda mesleki eğitim, ara iş gücü ihtiyacı olduğu. Çalışma Bakanımızın yaptığı değerlendirmeler de söz konusu. Eğitim sistemimizde iş gücü piyasası arasındaki örtüşmenin artırılması konusu oldu. Kamu-Özel iş birliği öne çıkan başlık oldu diyebilirim.

Verimliliği ve rekabeti artırıcı yapısal reformlar üzerinde de duruldu. Yapısal reformlar orta vadede somut sonuçlar üreterek kıymetli değişime yol açarlar. Beklentilerin daha hızlı iyileştiği ülkelerdir. Yapısal reformlar kısa vadede de beklentiler kanalıyla eklenir. Para ve maliye politikalarının yanı sıra yolumuza yapısal reformlarla devam edeceğiz.”

Sürdürülebilirlik çerçevesinde Yeşil Ekonomi’nin geliştikçe cari açığı azaltıcı etkisi olacağını söyleyen Yılmaz özetle şunları söyledi:

“Markalaşma destekleri üzerinde duruldu. Bu politikalar cari açığımızı doğrudan etkileyen politikalar. Türkiye enerjiyi yoğun kullanan bir ülke. Yeşil Ekonomi geliştiğinde cari açığı azaltıcı etki yapıyor. Sürdürülebilirlik konusunda adımlar atılmaya devam edilecek.

Yeni pazarlara açılma. Türkiye dezenflasyon içinde iç talebin daha dengeli seyredeceği bir dönemde olacak. Yeni pazarlara açılma, yeni ürünlerle destekleme, uzak ülkeler stratejisinden başka alanlara varıncaya kadar.

Ülkemizin geleceği çok parlak. Zor zamanda önemli inisiyatifler aldık. Sorunlarımız var, onlarla da hep birlikte ilgileniyoruz, çözmek için gayret sarf ediyoruz.”