İSO Sürdürülebilirlik Günleri “Sürdürülebilirlik İçin Sistem İnovasyonu” Eğitimi İle Devam Etti

  • Diğer Haberler
sürdürülebilirlik-gün-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında "İSO Sürdürülebilirlik Günleri" eğitim serisine devam ediyor. 12 Kasım 2020 tarihinde yapılan Sürdürülebilirlik İçin Sistem İnovasyonu web eğitimine Finlandiya Aalto Üniversitesi Sürdürülebilir Tasarım Öğretim Üyesi Dr. İdil Gaziulusoy konuşmacı olarak katıldı.

Sürdürülebilirlik konusunun 1980’lerde konuşulmaya başlandığını ve takiben çevresel sosyal problemlerin artmasıyla tasarım yaklaşımlarının da önemli hale geldiğini söyleyen Gaziulusoy, burada ilk başlarda minimum iyileşmelere odaklanılırken günümüzde daha sistemsel yaklaşımların başladığını aktardı. Dünyanın endüstrileşme öncesi döneme göre 1 derece ısındığına dikkat çeken Gaziulusoy, eko-tasarımın temel prensipleri ise şöyle sıraladı. Gaziulusoy şunları söyledi:

“Tehlikeli maddelerin zararsız alternatifleri ile değiştirilmesi gerekmektedir. Enerji ve kaynak kullanımını tüm yaşam döngüsü çerçevesinde azaltılmalı. Ürünler ve ürün parçaları tekrar kullanılabilecek şekilde tasarlanmalı. Ürünlerin kolay onarılabilecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. Malzeme seçiminde tekrar kullanılabilecek veya geri dönüştürülebilir seçenekler kullanılmalı. Ürünler ve fonksiyonları yeni baştan düşünülerek tasarlanmalı.”

Sürürülebilir ürün-hizmet sistemleri tasarımı konusunda da bilgilendirme yapan Gaziulusoy, ürün-hizmet sistemlerinin kullanıcıların ihtiyaçlarını ya da toplumsal tedarik fonsiyonlarını sistemsel şekilde karşılayan birbirileriyle ilişkilendirilerek tasarlanmış ürün ve hizmetler bütünü olduğunu belirtti.

Gaziulusoy, sürdürülebilir sosyal inovasyon hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Sosyal inovasyonlar ticari amaç, pazar beklentisi ya da bilimsel-teknolojik araştırma uygulaması nedenlerinin yerine sosyal, toplumsal ihtiyaçlar ve beklentilerden yola çıkılarak ve genellikle uzmanlar tarafından değil problem sahibi ya da amaç veya çıkar ortağı olan çeşitli sosyal aktörler tarafından yapılan inovasyonlardır.”