İSO’nun Mesleki Eğitim Projesi İSO MEİP’in, 47 Ülkeden 111 Oda Arasında Finale Kaldığı Dünya Odalar Yarışması “En İyi Ortaklık Projesi”nde Yeni Zelanda- Auckland Birinci Oldu

  • Diğer Haberler
iso-meip-dunya-sampiyonu-01

İstanbul Sanayi Odası’nın Mesleki Eğitim ve İşbirliği Projesi-İSO MEİP, 13. Dünya Odalar Kongresi kapsamında düzenlenen ve 47 ülkeden 111 odanın yarıştığı 2023 Dünya Odalar Yarışması’nın “En İyi Ortaklık Projesi” kategorisinde finale kalan dört projeden biri oldu. 

Ödül, 23 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan gala gecesinde verildi. Yapılan sunumların ardından değerlendirmelerini yapan jüri, birincilik ödülünü finale kalan dört ülkeden biri olan Yeni Zelanda- Auckland ‘a verdi. 

Ödül töreninin yapıldığı gala gecesinde, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sultan Tepe, İSO Genel Sekreteri Haktan Akın ve İSO Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Çoban da bulundu.

Gala gecesinde Türkiye’nin iki güzide Odası, katıldıkları farklı kategorilerde birincilik ödülünü aldı. Ankara Ticaret Odası En İyi İnovasyon kategorisinde, Gaziantep Ticaret Odası da En iyi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorilerinde birinci oldular. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan yayınladığı mesajla iki Odayı kutladı. 

Dünya Odalar Kongreleri kapsamında 2003 yılından bu yana düzenlenen Dünya Odalar Yarışması, tüm dünyadaki ticaret ve sanayi odaları tarafından geliştirilen yenilikçi projelerin yarıştığı ilk ve tek platform niteliği taşıyor. 13. Dünya Odalar Kongresi kapsamında düzenlenen 2023 yılı Dünya Odalar Yarışmasında; En İyi Oda Modeli İnovasyon Projesi, En İyi Cinsiyet Eşitliği Projesi, En İyi Ortaklık Projesi ve En Sıradışı Proje olmak üzere dört faklı kategoride yarışma yapıldı. 

İSO MEİP’in “En İyi Ortaklık Projesi” kategorisinde birinciliğe uzandığı yarışmanın değerlendirme kriterleri; kamu, özel sektör ve diğer paydaşlarla kapsamlı bir iş birliği ve yön birliği geliştirilmiş olması, sürdürülebilir, bütünsel, katılımcı, şeffaf, performans odaklı yaklaşım, kanıtlanmış ve ölçülebilir sonuçlar ve büyük operasyonel kapsam, projenin Türkiye’de ve dünyada bir iyi uygulama örneği olma hedefi ve diğer odalar tarafından uygulanabilirliği unsurlarından oluşuyor.

Dünya Odalar Kongresi, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Odalar Federasyonu (WCF) tarafından iki yılda bir düzenleniyor. Bu yıl 21-23 Haziran tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde 13.sü düzenlenecek olan Dünya Odalar Kongresi, Çok Taraflılık Yoluyla Barış ve Refaha Ulaşılması teması ile gerçekleştirilecek. 100 yılı aşkın bir maziye sahip olan Milletlerarası Ticaret Odası ise 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eden, Birleşmiş Milletler’de Gözlemci Statüsünü kazanmış en büyük küresel iş dünyası organizasyonu statüsüne sahip bulunuyor.

En İyi Ortaklık Projesi Kategorisi’nin Finalistleri:

  • Türkiye - İSO MEİP: İSO Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi
  • Kolombiya – Düşük Gelirli Topluluklarda Mekan Odaklı Stratejiler Geliştirmek için Ortaklıklar
  • Portekiz – Özel Tasarım Çözümlerle İşletmeleri Uluslararasılaştırmak
  • Yeni Zelanda – İlk Adımlar: Ruh Sağlığı ve Esenlik; Bir Liderin Gücü – Potansiyel bir Zayıflık

İSO MEİP hakkında

Dünya Odalar Yarışmasında “En İyi Ortaklık Projesi” kategorisinde çok sayıda başvuru arasından dört proje ile birlikte finale kalan ve birinciliğe uzanan İSO MEİP, MEB iş birliğinde 2019 yılında başladı. Dört buçuk yıldır yürütülen İSO MEİP, okullara nitelikli öğrenci çekmek, öğrenciyi okulda ve iş yerinde istihdam odaklı olarak yetiştirmek ve onlara mezun oldukları alanda sürdürülebilir ve nitelikli istihdam fırsatları sunmak amacını taşıyor.

Bu kapsamda İstanbul’daki 41 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), 11 Güzel Sanatlar Lisesi (GSL) ve 23 Özel Eğitim Meslek Okulu (ÖEMO), İSO’nun çeşitli sektörlerdeki 140’u aşkın sanayici meslek komitesi üyesi ile eşleştirildi. Bu fonksiyonel eşleşmeyle birlikte işlevsel ve yenilikçi bir yönetişim anlayışı oluşturuldu. Okulların, okul müdürü ve sektör temsilcileri ile birlikte yönetildiği projede yaklaşık 50 bin öğrenci, 2 bin 700 öğretmen, 220 okul müdürü ve müdür yardımcısını içeren kapsayıcı bir ölçekte çalışmalar -başta istihdam olmak üzere- sonuç odaklı olarak yürütülüyor. İSO MEİP ile meslek liselerindeki doluluk oranları yüzde 100’e ulaşırken, nitelikli öğrencilerin bu okulları tercih etmesinde kuvvetli bir ivme yakalandı. Meslek lisesi mezunların kendi alanlarında istihdam edilme oranı Türkiye genelinde yüzde 10 seviyelerinde iken, İSO MEİP ile belirli okullarda bu oran yüzde 90’a ulaştı.