20. Milli Eğitim Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katılımıyla Yapıldı

  • Etkinlikler
egitim-surasi-01

Eğitimde Fırsat Eşitliği ana teması ile toplanan 20. Milli Eğitim Şurası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in de yer aldığı ve yedi yıl aradan sonra toplanarak 1-2-3 Aralık tarihlerinde yapılan Milli Eğitim Şurası’na İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

Şura kapsamında "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" başlıklarında özel ihtisas komisyonları çalışıyor. İSO 2019 başından beri Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde bulunuyor. İSO, Şurada bu işbirliği kapsamında bütünleşik yönetim yapısı, stratejik ve operasyonel uygulama tecrübelerini "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" özel ihtisas komisyonunda paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası'nda yaptığı konuşmada, öğretmenlerin özlük haklarını artırmayı mali ve çalışma şartlarını iyileştirmeyi ihmal etmediklerini belirtti. Bu doğrultuda son 19 yılda tarihi nitelikte pek çok adım attıklarının altını çizen Erdoğan, "Türkiye ekonomisi güçlendikçe ortaya çıkan katma değerden diğer meslek gruplarıyla birlikte öğretmenlerimizin de faydalanmasını sağladık." dedi.

Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla getirilecek yenilikler ile öğretmenlere verilecek yeni haklara ilişkin şunları kaydetti: "Bu çalışma, öğretmenlerimizin mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları da sağlayacaktır. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştiriyoruz.”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer

Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise 21. yüzyıl dünyasında sosyal, siyasal ve ekonomik alanda büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığına işaret eden Özer, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki büyük değişimlerle, iklim değişikliği, doğal afet, savaş ve göç gibi dünyayı derinden sarsan gelişmelerin yaşandığına dikkati çekti. Özer, meslek liselerinin önündeki katsayı gibi yükseköğretime erişimi engelleyen adaletsiz uygulamaların kaldırıldığını anımsatarak, 4+ 4+ 4 yıllık eğitime geçiş sayesinde daha çok çocuğun eğitime katılımının sağlandığını aktardı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Şura’nın ikinci gününde "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" özel ihtisas komisyonuna Başkanlık yapan İSO Başkanı Bahçıvan, kısa bir konuşma yaparak İSO’nun MEİP (Mesleki Eğitim ve İşbirliği Protokolü) çalışmalarından kısaca söz etti ve “Türkiye'de kaynak sorunu yok, kaynakları kullanamama var. Ülkemizin en büyük ve değerli kaynağı da insan. Bizim işte bu kaynağı toplumuzun değeri haline getirmemiz gerekiyor. Sayın Bakanımız ile birlikte yaptığımız çalışmalar ile son üç yıldır İstanbul'da ezber bozan bir gelişme içindeyiz. Tünelin ucunda güçlü bir ışık görüyoruz” dedi.