ASÜD’ün Yeni Yönetimi Ankara’da Yapılan IV. Olağan Genel Kurul’da Belirlendi

  • Etkinlikler
iso2

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) IV. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 31 Mart 2016 tarihinde Ankara’da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda İstanbul Sanayi Odası Yönetim (İSO) Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da yer aldı ve açılış konuşmalarından birini yaptı.

Süt sanayicilerinin gelecek vizyonunun değerlendirildiği Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) IV. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yeni yönetim kurulu da belirlendi.


ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen IV. Olağan Genel Kurul, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Bakanlık Müşaviri Ali Koyuncu, bakanlık yetkilileri, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, ASÜD üyeleri ve davetlilerin katılımıyla Ankara’da toplandı.

ASÜD Genel Kurulu açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım sektörünün stratejik önemine binaen 20 ana başlık altında tarım ve hayvancılığın nasıl geliştirileceğine yönelik tespitleri ve bu konularda çözüm için hızlı bir şekilde yol almak noktasında çalışmaları olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Sektör temsilcilerini hiçbir zaman ihmal etmedik. Üretici, sanayici, hükümet, bakanlık, pazar çok önemli. Sektörün bir halkasını öne çıkarmanız bir şey ifade etmiyor. Zincirin kopması demek, sektöre en büyük zararı veriyorsunuz demektir. Bu nedenle 4 aylık süreçte ağırlıklı olarak süt üreticileri ve süt sanayicileriyle bir araya geldik. Neden bu sektör çok önemli? Çünkü bu sektörün etle de irtibatı var. Sektörün ayakta olması demek, aynı zamanda hayvan varlığımızın artması, kırmızı etle ilgili sorunumuzun da ortadan kalkması olduğu için bu değerlendirmeyi yapmamız gerekiyor. Mevsimlik bir yaklaşım içinde olmanın Türkiye süt sektörüne, sanayine kazandıracağı bir şey yok. Kalıcı çözümlerden yana olmamız, hayvan varlığını, üretimimizi artırmamız gerekiyor”

Erdal Bahçıvan: “Ranta değil, işletmeciye bakalım”

Genel kurulda konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, son 10-12 yıllık, AK Parti iktidarları döneminde sektörde yaşanan gelişmelere değindi. Süt sektörünün büyük bir aile olduğunu, üreticisi, lojistikçisi, perakendecisi, bürokratı, sanayicisi, tedarikçisi ile herkesin yapması gerekeni yaptığını vurgulayan Bahçıvan, Türkiye süt sektörünün bugün global bir oyuncu konumuna geldiğini, geçmişte ithalat kapısı olan sektörün, farklı ülkelerde bulunan bir boyuta ulaşmış durumda olduğunu kaydetti.

Tüm bunların, tek başına tespihin bir tek tanesiyle olmadığını belirten Bahçıvan, şöyle devam etti: “AK Parti nasıl Türkiye’yi bu hale getirdiyse, bundan sonrası için ülke olarak hikayesiz kalacak ülke değiliz. Süt sektörü de hikayesiz kalacak bir sektör değil. Artık hikayemiz, ulusal sınırlarımızı aşan, uluslararası hikayeler yazma noktasına gelen bir Türkiye süt sektörü olmak zorunda. Türkiye süt sektörünün ihtiyacı olan yeni hikayeyi yazacağına inanıyorum. Yoksa 20 milyon tona koşan sektörü ileri taşıyabilmemiz mümkün değil. Dünyadaki rakiplerimizle birlikte nereye gidiyoruz, onlardan ders alarak ilerlemeliyiz.” Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in iletişime açık olarak her kesimle diyalog açık olarak ses getirmeye başladığını ifade eden Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık Türkiye süt sektörü birçok sektöre örnek olabilecek bir boyutta. Tabii ki her ailede olduğu gibi, bu ailenin içinde de dikenler olabiliyor. Her aile kendi dikenlerini bilir. Fakat bizim ailemiz gibi herkes kendi dikenini bilsin. Sütçülüğü artık bir rant olmaktan çıkartıp, bir işletmecilik olarak bakarsak, sayın bakanımızın çizmiş olduğu doğrultuda Türkiye süt sektörü gümbür gümbür gider. Biz artık nitelik doğrultusunda hareket etmek zorundayız. O zaman bu sektör birçok sorunu aşar gider. Birbirimizi anlayarak, sanayicimizin taşıdığı sorunları üreticinin, üreticinin sorunlarını sanayici düşünerek, sizler de daha üst bir bakışla bu sorunları görüp ilerlersek, Türkiye’nin bölgenin süt ambarı, ama gelişmiş süt sanayi ile kaliteli süt ve süt ürünleri üreterek, bilim dünyamızın da bilgisi ve Ar-Ge desteğiyle bu sektörü geliştireceğimize inanıyorum.”

ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı ise genel kurulun süt sektörünün sıkıntı yaşadığı bir sürece rastladığına işaret ederek, “Süt fiyatı krizini her yıl yaşıyoruz. Fakat bu yıl kriz geçtiğimiz yıllara göre daha erken ve daha şiddetli bir şekilde karşımıza çıktı” dedi. Sektörde ileri ülkelerde fiyatlandırmanın kalite esasına göre yapıldığının altını çizen Çallı, dolayısıyla ülke olarak kalite ekseninde yaşanan sorunların daha fazla görmezden gelinmemesi gerektiğini kaydetti.

ASÜD Faaliyet ve Denetim Kurulu raporlarının delegelerin oylarıyla ibra edildiği genel kurulda yapılan seçimlerde, Harun Çallı başkanlığındaki liste, oybirliğiyle seçildi.