Bakan Faruk Çelik: "Çalışma Dünyasındaki Sorunların Çözümünde Sizinle İşbirliği İçinde Çalışacağız"

  • Etkinlikler
calisma-bakanligi-02

Ankara ziyaretleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Faruk Çelik tarafından samimi bir ortamda karşılanan İSO heyetinde İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Başkan Yardımcıları İsmail Gülle ve Hasan Büyükdede, Meclis Başkanlık Divanı Katip Üyesi Serdar Urfalılar ile İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ali Ulvi Orhan, Nahit Kemalbay, Sultan Tepe, Sadık Ayhan Saruhan, Bekir Yelken, M. Ata Ceylan ve Nurhan Kaya yer aldı.

Toplantıda ilk sözü olan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay şunları söyledi:

“Sanayinin ağırlığını oluşturan bir odayız ve bu nispette sorunlarımızda fazla. Sanayi artık toplumun çok fazla ilgisini çekmiyor. Sanayiciler de sanayisizleşme yönünde kararlar almakta. Bu Türkiye için büyük bir tehlike. İstihdamın en önemli kaynağında bunların yaşanıyor olması kabul edilemez. Bakanlığınızla sanayicilerin aslında etle tırnak gibi birbirinden ayrılmadığını biliyoruz.

Bizim en önemli konumuzla ilgili söylemek istediğim. Eğer 2023 hedeflerine ulaşacaksa bunu sanayileşerek yapması gerekiyor. İstihdam stratejisinin bakış açısının da bu konuda sanayinin yanında yer alması gerektiğini düşünüyoruz.

Bir kadın sanayici olarak kadınların iş ortamında daha fazla yer almasını istiyoruz. Bu konuda çok fazla çalışıyorsunuz biliyoruz. Biz de elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bir kapasiteyi kullanmamak kadar büyük bir israf olamaz. Burada kadınları teşvik edici ama sanayiciyi de yıldırıcı bir yaklaşım içinde olmamak gerektiğini söylemek istiyorum.”

Bakan Faruk Çelik: Daha sonra söz alan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin geleceğinin sanayici ve istihdam politikalarını yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın birlikte yürütebileceğini söyleyerek “Bakanlığınız bizim için en önemli işbirliği içinde olunması gereken kurum. Sizi Türkiye’nin geleceğinin beraber çizilirken birlikte yol almamız gereken bir fikir ortağımız olarak görüyoruz” dedi. Bahçıvan şöyle devam etti:

“Türkiye’nin istihdam noktasında çözmesi gereken çok temel konular var. Sanayinin de öyle. Türkiye’nin geleceğinin yolu sanayiden geçiyor. Türkiye istihdamının yolu da sanayi ile bütünleşen bir işbirliği politikasından geçiyor.

Ne yazık ki girişimcinin nasıl sanayiden uzaklaştığını görüyorsak, işçilerin de sanayiciden uzaklaştığını görüyoruz. İstihdam konusu önemli. Fakat işgücü piyasasına yeni katılanlarda bir sanayi sektöründe çalışmak yerine, kamuda ya da hizmet sektöründe çalışmak gibi bir yol içinde olduklarını görüyoruz.

Bunu tersine çevirmediğimiz takdirde, bu övündüğümüz işgücü piyasasının kötü bir miras olarak geleceğe taşınacağını belirtmek istiyorum. Giderek İSO olarak Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde gelişen yeni iş kollarının sanayiden uzaklaştıklarına tanıklık ediyoruz. Sizin bu konuda farklı teşviklerle tabanı ve sanayiye istihdam akımının yaratılması noktasında nasıl bir politika izlenmesi gerektiğini belirtmek gerekiyor. Bunun temelinde eğitim olduğunu biliyoruz.”

Yönetim kurulu üyelerinin de söz alarak sorunlarını aktardığı Bakan Çelik, İSO ile Bakanlık teknik heyetlerinin bir an önce bir araya gelecek bu konuları ele almasını istedi ve en makul çözümün bulunması noktasında bir adım atacaklarını ifade etti. Bakan Çelik, özellikle İSO’nun bir oda olarak derli toplu bir şekilde çalışma dünyasında yaşanan sorunları kendileri açısından gelerek aktarmalarını çok önemli bulduğunu söyleyerek şöyle dedi:

“Birçok konuda sizin kadar hassas olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Bu sorunların derli toplu olarak ve Türkiye’nin en önemli sanayi odasından gelmesini çok önemli buluyorum. Bize de bu anlamda çözüm bulma yolunda güç veriyorsunuz. Sizinle bu sorunların çözümü noktasında her türlü işbirliğine açığız ve bunu yapacağız.”

"İSO yönetimi Çalışma Bakanlığı’na sanayi ve sanayicinin özetle şu sorunlarını ve bu sorunlar ile ilgili değerlendirmelerini aktardı:"

Kıdem Tazminatı

Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde, en yüksek kıdem tazminatının ödendiği ülke konumundadır. Birden fazla amaç güden özelliği nedeniyle kıdem tazminatı, hem işgücü girdi maliyetlerinin yüksekliğinin, hem de işgücü piyasasının katılığının temel nedenlerinden biridir. kıdem tazminatı, hem daha geniş çalışan grubunun bu haktan yararlanmasına imkan sağlayan, hem de işletmenin varlığını ve rekabet gücünü gözeten bir yaklaşımla, ilgili ve yetkili tüm sosyal tarafların katılımıyla, etraflıca tartışılarak bir an önce yeniden düzenlenmelidir.

İstihdam Üzerindeki Prim ve Vergi Yükü

Son yıllarda yapılan iyileştirmelere rağmen, Türkiye’de istihdam üzerindeki sosyal güvenlik ve vergi yükü 2013 itibarıyla OECD ortalamasının 11 puan üzerindedir. Sanayinin girdi maliyetlerini ve rekabet gücünü olumsuz etkileyen bu yük, istihdam üzerinde caydırıcı yönde etki yapmaktadır. İstihdam üzerindeki sosyal güvenlik ve vergi yükü, takvimli ve programlı bir şekilde OECD ortalamasına çekilmelidir.

İstihdamın Sanayiden Uzaklaşması

Türkiye sanayi istihdamı, dünya sanayi istihdamının altında seyretmektedir. Öte yandan, son dönemde, işgücü piyasasına katılmak isteyenlerin, mavi yakalı işler yerine beyaz yakalı ya da yakasız işleri tercih etmeye başlamasını, sanayi istihdamından uzaklaşmanın önemli bir göstergesi olarak değerlendirmekteyiz. Türkiye olarak, istihdamın sektörel dağılımı tablosuna odaklanma ve özellikle de sanayi istihdamından uzaklaşma eğiliminin önüne geçilme zorunluluğu vardır.

İstihdam Teşvikleri

Yarattığı istihdam ve ülke kalkınmasında oynadığı merkezi rol dikkate alınarak, İstanbul, teşvik programlarında, özel olarak ele alınmalıdır. İstanbul’da istihdam, vergisel teşvikler, bürokrasinin azaltılması vb. araçlarla özel bir program dahilinde teşvik edilmelidir.

Çalışma Hayatında Esneklik

Günümüzde ekonomide ve işgücü piyasalarında oluşan koşullara işletmelerin ve çalışanların uyum sağlaması ancak esneklik ile mümkün olabilmektedir. Esneklik, özlü tanımıyla, işletmelerin, en kaliteliyi, en düşük fiyata üretebilmeleri ve talep değişikliklerine daha esnek tepki verebilmeleridir. Ekonomimizin gerçek büyüme potansiyelinin hayata geçmesini de engelleyen esnekliğin önünün açılması gerekmektedir.

Bakan ile yapılan görüşmede ayrıca;

  • Ulusal İstihdam Stratejisi,
  • Kadın İstihdamı,
  • E-Devlet Kapısı Üzerinden Sendika Üyeliği,
  • Alt İşverenlik,
  • İş Davaları,
  • İş Dünyası Üzerinde Yük Teşkil Eden Bazı Mesleklere İlişkin Zorunlu İstihdam ve Asgari Ücret Tarifeleri,
  • Yabancıların Çalıştırılması Mevzuat ve Uygulama Sorunları,
  • Suriyeli Göçmen Çalışanların Sorunları,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na İlişkin Görüşler,
  • Mesleki Eğitimin Desteklenmesi ve Nitelikli Eleman Yetersizliği

konuları da dile getirildi.