İSO Çevre İhtisas Kurulu’nda, İstanbul’un Sanayisiz Olamayacağı Vurgulandı

  • Etkinlikler
cevre-ihtisas-02

İSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Kurulları Başkanı M. Ata Ceylan başkanlığında toplanan Çevre İhtisas Kurulu 14 Eylül 2015 tarihinde İSO ana binada iki toplantı halinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan M. Ata Ceylan, İstanbul’un metropoliten bir kent olduğunu belirterek “Çevre Düzeni Planı, İstanbul vizyonunu ortaya koymaktadır. Bu da sanayi istihdamı azaltılarak nüfus artış hızını yavaşlatmaktır” dedi. İstanbul’un sanayisiz olamayacağının altını çizen Ceylan, İstanbul’da sanayinin yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalara katkı sağlamak amacıyla sanayinin yerleşimi ve yeni organize sanayi bölgeleri kurulmasının İstanbul Sanayi Odası’nın en başta gelen önceliği olduğunu söyledi. Bunun için ilk adım olarak, Organize Sanayi Bölgeleri Geliştirme İhtisas Kurulu’nu oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Sürekli değişen imar kararlarına da değinen Ceylan, şöyle konuştu:

“Mevcut sanayi yerleşimini göz ardı eden ve dikkate almaksızın hazırlanan planlar, ruhsat aşamalarında bizleri belediyemiz ile ilçe belediyelerle karşı karşıya getirmektedir. Planlar hazırlanırken hâlihazırda sanayinin yoğunlaştığı alanlar göz önüne alınmalı, bu alanlara sanayi fonksiyonu verilmeli, sanayimizin ve sanayicimizin yaşam alanları daha fazla daraltılmamalıdır.”

İSO Çevre İhtisas Kurulu’nda, İstanbul’un Sanayisiz Olamayacağı Vurgulandı

İstanbul İl Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Aysen Kömürcü ile Çevre Denetimleri ve Yönetimi Şube Müdürü Ertan Yıldırım, Çevre İzinleri Şube Müdürü Hayriye Venedik ve müdürlük yetkililerinin konuştuğu toplantının ilk bölümünde, Büyük Endüstriyel Kazalar (SEVESO) ile Toprak Kirliliği mevzuatı gereği yapılacak bildirimlerde dikkat edilmesi gereken konulara değinildi. İstanbul’da Kimyasal madde ve akaryakıt kullanan 35 bin tesisin sisteme kayıt yaptırması gerektiğini ancak kayıtlı tesis sayısının sadece 2000’de kaldığını kaydedildi.

Toplantıda ayrıca sanayi kesiminde SEVESO’nun yaygınlaştırılmasının vergi teşvikleri ile sağlanabileceği dile getirildi ve konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılacak toplantıda aktarılması uygun görüldü. Müdürlük yetkililerinin kapasite raporlarıyla ilgili sorun yaşadıklarının beyan edilmesi üzerine ise İSO olarak sorunların Üye İşlemleri ve Kapasite Şubesi’ne iletileceği söylenerek, formatın ise TOBB kanalı ile değişebileceği ifade edildi.

İSO Meclis Üyesi Haluk Erceber’in de katıldığı toplantının ikinci bölümünde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, Şehir Planlama Müdürü Yusuf Burkut Çevre Düzeni Planı’nın yapılan büyük yatırımlar nedeniyle revize edilmesi gerektiğinden ihaleye çıkıldığını ve planların tekrar yapılacağını belirttiler. Ayrıca maden alanlarının (I ve IIa grubu) kısıtlanması toplantıda başka bir gündem konusu oldu. Büyük yatırımlar için madenlere ihtiyaç duyulduğu dolayısıyla en azından etaplama ile konuya çözüm getirilmesi gerektiği ama kısıtlamanın yatırımları etkileyebileceği İBB yetkililerince anlatıldı.