İstanbul Sanayi Odası Bangladeş Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
banglades-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Güney Asya’nın yükselen ekonomilerinden Bangladeş ile ilgili bir ülke günü etkinliği düzenledi. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılan Bangladeş Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri’ne Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan ve Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan da katıldı. Etkinliğe ülkedeki ekonomik faaliyet alanları hakkında daha çok bilgi sahibi olmak isteyen çok sayıda iş insanı ve sanayici katıldı.

İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı
İSO Yönetim Kurulu Başkan
Yardımcısı İrfan Özhamaratlı

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı Asya bölgesindeki ülkelerin; teknoloji ve AR-GE’ye önem veren politikalar ile katma değer üreterek ve bölgesel ekonomik entegrasyon yoluyla yeni pazarlar ve bloklar oluşturarak her geçen gün dünyanın geri kalanı ile rekabetlerini güçlendirdiğini söyledi. Dünyanın üretim merkezi haline gelen Asya’nın, ekonomik gelişimi ve dinamizmi ile dünya ekonomisinin ve küresel ticaretin geleceğinde önemli bir yeri olacağına dikkat çeken Özhamaratlı, bölgenin hızlı gelişiminin bütün dünya tarafından yakından takip edildiğini dile getirdi. Türkiye’nin son yıllarda ticari ve diplomatik iş birliklerini Avrupa ve komşu ülkelerin ötesine taşımaya önem verdiğini hatırlatan Özhamaratlı, çok boyutlu dış politika yaklaşımları olan “Yeniden Asya” dahilinde, Türkiye ile Asya ülkeleri arasında ticaret, yatırım, eğitim, savunma sanayi, teknoloji, kültür ve siyaset alanlarında diyaloğun artırılmasının kritik öneme sahip olduğunu anlattı.

Özhamaratlı, canlı ekonomisi ve genç nüfusu ile Türkiye’nin Yeni Asya Girişimi’ndeki kilit ortaklarından biri olan Bangladeş’in ekonomik büyüme oranı ve stratejik önemi açısından bölgedeki önemli aktörlerden biri olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında 2020 yılında ticaret hacminin yaklaşık 918 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Özhamaratlı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 14 oranında artış olsa da iki ülke arasındaki ticaret potansiyeli dikkate alındığında bu tutarın yeterli olmadığını ekledi.

Önemini giderek artıran ve dünya ekonomisindeki yeri her geçen gün daha belirginleşen Asya Pasifik bölgesinin büyük bir ekonomik ve ticari potansiyel barındırdığının altını çizen Özhamaratlı, Bangladeş'in büyük bir kalkınma hamlesi içerisinde olmasının sanayiciler için önemli yatırım fırsatları sunduğunu dile getirdi. Özhamaratlı, Türk firmalarının kaliteli ürünleri ve rekabetçi fiyatlarıyla Bangladeş sanayisinde, özellikle makine, elektrikli ekipman ve demir-çelik sektörlerinde yer edinme imkanına sahip olduğuna işaret etti.

Bangladeş’e yönelik Türkiye kaynaklı doğrudan sermaye yatırımının son yıllarda önemli ölçüde arttığının bilgisini veren Özhamaratlı, son dönemde özellikle tekstil, enerji ve beyaz eşya firmalarının Bangladeş’e olan yatırımlarına hız verdiğini ekledi. Özhamaratlı, her iki ülkenin ticari ilişkilerinin gelişmesi açısından, Türk Hava Yolları’nın, 2010 yılında Bangladeş’in başkenti Dakka’ya doğrudan uçuşlara başlamasının bu ülkeye büyük önem verdiklerinin bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan
Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi
Mustafa Osman Turan

Türkiye’nin Dakka Büyükelçisi Mustafa Osman Turan ise Türkiye ve Bangladeş arasında önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi. Siyasi ilişkilerdeki istikrar ve gelişen düzeyin ekonomik ilişkilere de yansıdığına dikkat çeken Turan pandemiye rağmen ticaret hacmindeki seviyenin artırıldığına işaret etti. Bu yıl dış ticaret hacminde yüzde 24’e varan bir artış yakalandığının bilgisini veren Turan, toplam ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarma hedefleri olduğunu hatırlattı.

Bangladeş’te pek çok yere Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin verildiğini ve iki ülke arasında derin kültürel bağların olduğunu ifade eden Turan, Bangladeş halkının Türkiye’yi yakından takip ettiğini dile getirdi. Bangladeş’in fırsatlar ülkesi olarak tanımlayan Turan, ülkede tekstilin çok güçlü olduğunu ve aynı zamanda bilişim teknolojilerine ciddi yatırımlar yapıldığını anlattı. Turan, sağlık sektöründe de büyük fırsatlar olduğunu belirterek iş insanlarını buraya yatırım yapmaya çağırdı.

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan
Bangladeş’in Ankara
Büyükelçisi Mosud Mannan

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan ise Bangladeş ve Türkiye arasındaki en yüksek düzeydeki siyasi liderlik yaklaşımının ülkelerin ticari ve ekonomik ilişkilerinin artmasının önünü açtığını söyledi. Mannan iki ülke arasındaki ilişkilerin artması için pek çok şehri gezme fırsatı yakaladığını anlatarak bugün de 44 Bangladeşli iş insanının turizm yatırımı için İstanbul’u ziyaret ettiği bilgisini verdi. Bengal halkının Kurtuluş Savaşı’na büyük destek verdiğini hatırlatan Mannan, 2021 yılında ülkenin bağımsızlığının 50. yılını kutladıklarını hatırlattı.

Ekonomik ilerlemelerinden memnun olduklarını ve ülkedeki yoksulluğu yok etmek istediklerini kaydeden Mannan, 2041 yılında gelişmiş ülke olma hedefleri olduğunu anlattı. Mega altyapı projelerinin ve idari reformların devam ettiğini aktaran Mannan, eğitim seviyesini yükseltmek, sosyal hayatta ilerleme sağlamak ve yaşam beklentisini artırmak istediklerini ekledi. Sadece tekstilde değil mineraller, yakıtlar, kazanlar, makineler, demir-çelik ve elektronik eşya sektörlerinde de başarılı olduklarını aktaran Mannan, yazılım alanında iki ülke arasında iş birliği yapılabileceğini kaydetti. Mannan, Bangladeş Yatırım Kalkınma Kurumu’nun iş insanlarını desteklemeye devam edeceğini ekledi.

Sonrasında Bangladeş Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı panelde Ticaret Bakanlığı Dakka Ticaret Müşaviri Kenan Kalaycı, Bangladeş ekonomisi hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Bangladeş’in 165 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu ve 324 milyar dolarlık bir ekonomisi olduğunu belirten Kalaycı, ülkenin uzun yıllardır yüzde 5 civarında bir enflasyon istikrarı sürdürdüğünü söyledi. Ülkenin en çok taş kömürü, makine parçaları ve ham pamuk ithal ettiğini aktaran Kalaycı, en çok hazır giyim ürünleri ve ayakkabı ihraç ettiğine değindi. Kalaycı, Bangladeş’in en çok ihracat yaptığı ülkeleri ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ve Fransa olarak sıralarken en çok ithalat yaptığı ülkelerin ise Çin, Hindistan, ABD, Endonezya ve Japonya olduğunu dile getirdi.

Moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Bangladeş’te İş Yapan Firma Deneyimleri panelinde DEİK Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ercüment Polat, Cryocan CEO’su Kemal Urhan ve LC Waikiki Bangladeş-Hindistan-Pakistan Bölge Müdürü Mehmet Hakan Tüzün Bangladeş pazarında yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Panelin ardından dinleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.

SUNUM - Bangladeş Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Attach