İstanbul Sanayi Odası, Bosna Hersek Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
bosna-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Balkanların önemli ülkesi Bosna Hersek’teki ekonomik iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla Bosna Hersek Ülke Günü&Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri etkinliği düzenledi. Video konferans olarak yapılan etkinliğe Bosna Hersek’teki ekonomik fırsatlarla ilgilenen çok sayıda sanayici ve iş insanı katıldı.

İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu
İSO Genel Sekreter Yardımcısı
Burçin Değirmencioğlu

Toplantının açılışında konuşan İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu, Türkiye’nin 445 milyon dolar ihracat yaparken Bosna Hersek’ten yaklaşık 205 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyledi. Ticaret hacminde yıllar bazında artış olsa da her iki ülkenin mevcut potansiyelinin oldukça altında olduğuna değinen Değirmencioğlu, iki ülke arasında 2003 yılından itibaren yürürlükte bulunan ve 2019 yılında revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması da göz önüne alındığında söz konusu rakamın kısa sürede daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedeflemeleri gerektiğini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı Saraybosna Ticaret Müşaviri K. Sevgin Güngör
Ticaret Bakanlığı Saraybosna
Ticaret Müşaviri
K. Sevgin Güngör

Ardından Ticaret Bakanlığı Saraybosna Ticaret Müşaviri K. Sevgin Güngör, Bosna Hersek Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir sunum yaptı. Üç milyonluk bir nüfusa sahip olan Bosna Hersek’te sabit kur rejimi uygulandığını belirten Güngör, kişi başına GSYİH’nin 5.900 dolar civarında olduğunu anlattı. Bosna Hersek’in en çok Almanya’ya ihracat yaptığını dile getiren Güngör, Türkiye’nin sekizinci sırada olduğunu ifade etti. Güngör, ülkenin en çok Almanya’dan ithalat yaptığını ve Türkiye’nin ithalatta altıncı sırada olduğunu anlattı. Güngör, Türkiye’nin en çok ayçiçeği, mobilya aksam parçası ithal ederken en çok tekstil ürünleri, ilaç ve ısıtıcıların ihraç edildiğini aktardı. Otomotiv, tekstil, inşaat malzemeleri, mobilya yan sanayii, işlenmiş tarım ürünleri, ambalaj malzemeleri ve elektrikli makineler alanında ihracat potansiyeli olduğuna dikkat çeken Güngör, Bosna Hersek’in stratejik konumunu, makroekonomik istikrarını ve doğal kaynaklarının zenginliğini ülkenin avantajları olarak sıraladı.

Sonrasında moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Meral’in yaptığı Bosna Hersek’te İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı bir panel yapıldı. Panelde DEİK Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Strateji Genel Müdür Yardımcısı Özlem Vergon ve Kastamonu Entegre Ağaç San.ve Tic. A.Ş. Tedarik Zinciri Direktörü Halim Sırçancı, Bosna Hersek pazarında yaşadıkları deneyimi paylaştı. Panelin ardından dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.