İstanbul Sanayi Odası Mısır Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
misir-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), bölgesinin önemli ülkelerinden Mısır’daki yatırım ve iş fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıtabilmek amacıyla Mısır Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. Video konferans yöntemiyle yapılan ve İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Mısır Arap Cumhuriyeti Ticari Konsolosu Dr. Marwa Farghali de katıldı. Etkinlikte bölgedeki fırsatları değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı yer aldı.

İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken
İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi Bekir Yelken

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bekir Yelken, coğrafi yakınlıktan öte kendileriyle aynı kültüre sahip olan Mısır’ın Türkiye'nin Batı Afrika'daki en önemli partnerlerinden biri olduğunu söyledi. Yelken, Mısır’ın ayrıca 100 milyonu aşan nüfusu, stratejik ticaret yolları ve farklı iş kollarının Orta Doğu'daki merkezi olması ile bölgenin en kritik ekonomilerinden olduğunu anlattı.

2020 yılında, Türkiye Mısır’dan 1.7 milyar dolar ithalat gerçekleştirirken, Mısır’a ihracatlarının 3.1 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Yelken, potansiyelinin çok altında olan bu ticaret hacminin en önemli nedenlerinden birinin uygulanan korumacı politikalar olduğunu kaydetti. Mısır’ın Ekim 2021 tarihi itibarıyla Gönderi Ön Kontrol Bilgi Deklarasyon Sistemi (ACID) uygulamasına geçtiğini hatırlatan Yelken, Türkiye’deki tek pencere sistemine benzeyen sistem kapsamında ithalat işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlayan uygulamada hali hazırda birçok belirsizlik yer aldığına dikkat çekti. Üye firmaların uygulama esnasında birçok sıkıntı yaşadığını belirttiklerinin bilgisini veren Yelken, ihracat belgelerinin ithalatçıya gönderildiği sistem üzerinden eklenen her belge için ücret ödendiğini ve bunun da firmalara ek maliyet getirdiğini ekledi.

Ticaretlerini yavaşlatan diğer bir hususun da vize konusu olduğunu işaret eden Yelken, vize süreçlerindeki belirsizliklerin iş insanlarının ticari amaçlı seyahatlerini sıkıntıya soktuğunu ve iş süreçlerinde gecikmelere yol açtığını belirtti.

Mısır Arap Cumhuriyeti Ticari Konsolosu Dr. Marwa Farghali
Mısır Arap Cumhuriyeti Ticari
Konsolosu Dr. Marwa Farghali

Açılışta konuşan Mısır Arap Cumhuriyeti Ticari Konsolosu Dr. Marwa Farghali ise Mısır’ın pek çok serbest ticaret anlaşmasının tarafı olduğunu ve bu anlaşmalar sayesinde 1.5 milyar tüketiciye doğrudan ulaşabildiğini söyledi. Farghali, Mısır pazarı ile ilgili ülkenin erişebildiği pazarlar ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Türk yatırımcıların Mısır’daki yatırımlarının daha çok tekstil sektörü ile ilgili olduğunu anlatan Farghali, mühendislik, ilaç ve inşaat gibi sektörlere de Türk yatırımcı beklediklerini ekledi.

Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşaviri Hakan Atay
Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret
Müşaviri Hakan Atay

Sonrasında Mısır’da Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir panel yapıldı. Panelde Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşaviri Hakan Atay, Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün ve Mısır Mühendislik Ticaret Konseyi Başkanı Sherif El-Sayyad Mısır ekonomisi ile ilgili bilgiler aktardı.

Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşaviri Hakan Atay, Mısır’ın ticaret hacminde Türkiye’nin ilk beş arasında yer aldığını söyledi. Bununla birlikte ticaret hacminin artırılması yönünde büyük bir potansiyel olduğunu belirten Atay, iki ülkenin coğrafi konumu ele alındığında bunun değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün
Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret
Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün

Ticaret Bakanlığı Kahire Ticaret Müşavir Yardımcısı Atilla Yenigün ise Mısır’ın 2021 yılında 71 milyar dolarlık ithalat yaptığını söyledi. Bunlar arasında ham petrol, buğday, çeşitli ilaçlar ve motorlu araçların öne çıktığını belirten Yenigün, Mısır’ın ihracatının ise 37.5 milyar dolar olduğunu ekledi. Türkiye’nin en çok otomobil, sıcak sac, alüminyum ve inşaat malzemeleri ihraç ettiğini dile getiren Yenigün, Mısır’ın Türkiye’ye ise televizyon ve hafif yağlar ihraç ettiğini dile getirdi.

Mısır Mühendislik Ticaret Konseyi Başkanı Sherif El-Sayyad
Mısır Mühendislik Ticaret
Konseyi Başkanı Sherif El-Sayyad

Mısır Mühendislik Ticaret Konseyi Başkanı Sherif El-Sayyad da konseyin faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. El-Sayyad alıcılar için fuarlara katılım sağladıklarını ve ikili iş etkinlikleri düzenlediklerini belirterek KOBİ’lere destek olabilmek için masrafların konsey tarafından karşılandığını ekledi. Mısır’ın Afrika’ya açılan bir kapı olduğunu aktaran El-Sayyad, bu rolü benimsediklerini ve bu konuda ilerleme sağladıklarını anlattı.

Ardından moderatörlüğünü İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Şubesi Müdürü Mehmet Akif Meral’in yaptığı “Kahire’de İş Yapan Firmaların Deneyimleri” başlıklı bir panel düzenlendi. DEİK Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy ve Yeşim Group CEO’su Selim Şankaya, Mısır pazarında yaşadıkları deneyimleri aktardı. Dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.