İTÜ Çekirdek Big Bang Töreninde İSO Sürdürülebilirlik Ödülü Verildi

  • Etkinlikler
itu-cekirdek-01

İTÜ Çekirdek girişimcilik ekosisteminin girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdiği ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ana paydaşı olduğu Big Bang 2021 ödül töreni düzenlendi. İSO’nun bu yıl sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında verdiği İSO Sürdürülebilirlik Ödülü’ne Esular, DATASANCE, İyiEkim Myco ve VBS Enerji Mühendislik ve Danışmanlık (AEOLUS) girişimleri layık görüldü.

Maslak 42 ESA Esports Arena’da yapılan törene İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bir video mesaj gönderirken toplantıda İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO Meclis Üyeleri Fahri Gök ve Gökhan Turhan da yer aldı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Törende yayınlanan video mesajında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi:

“İstanbul Sanayi Odası olarak geçtiğimiz 6 yılda olduğu gibi bu yıl da girişimcilik ekosistemine destek olmak amacıyla ülkemizin ve dünyanın nadide kuluçka merkezlerinden olan İTÜ Çekirdek’le omuz omuza yürümekten büyük mutluluk duyuyoruz. İSO olarak 2021 yılını Sürdürülebilirlik yılı ilan ettik. Ve bu konuda attığımız en değerli adımlardan biri İTÜ Çekirdek’le yaptığımız iş birliği oldu. Bu iş birliği kapsamında girişimlerin sürdürülebilirlik alanına odaklanmalarını; insanlık, doğa ve dünya için çözümler üretmelerini hedefledik.

Bu amaçla çalışmaya 2020 yılında başlamış ve geçtiğimiz sene yine bu sahnede girişimlere çağrıda bulunmuştuk. Sonuç olarak, İSO İTÜ Çekirdek Sürdürülebilirlik Programına sadece bir yılda 361 başvuru aldık ve 63 girişim destekledik. Programımıza başvuran ve başarıyla gelişmelerini sürdüren girişimlerle bu sahnede ve fuayede tanışacaksınız. Önümüzdeki günlerde de adlarını ve başarılarını sıklıkla duyacağınıza eminiz. Diliyorum ki, İstanbul Sanayi Odası ve İTÜ ARI Teknokent olarak, mentorlarımızla, danışmanlarımızla, sanayicilerimizle ve değerli girişimcilerimizle başlattığımız bu program yarınlara sürdürülebilir, yaşanabilir bir Türkiye ve daha iyi bir dünya bırakmak için tarihi bir adım olur.”

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Atilla Dikbaş
İTÜ Arı Teknokent Genel
Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş

Etkinliğin açılışında konuşan İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, 2011 yılında İTÜ Çekirdek’i kurduklarını söyledi. İTÜ Çekirdek kurulurken bugünleri hayal ettiklerini dile getiren Dikbaş, 10 yılda sistemin 50 kat büyüdüğünü anlattı. Girişimcilik ekosisteminin kolay olmadığını ve dünyadaki kuluçka merkezlerinin problemleri olduğunu aktaran Dikbaş, üniversiteler, paydaşlar ve yöneticilerin destekleri ile bu noktaya geldiklerini ifade etti. Dikbaş, küresel iş birliklerinin önemine değindiği konuşmasında global alanda ses getirmek istediklerini vurguladı. Seed projesi ile küresel ölçekteki girişimlerini buraya çağırmak istediklerini ve 2022’nin ilk aylarında ilgili web sitesini açacaklarını söyleyen Dikbaş, gelenlerle gidenler birleştirerek daha büyük bir katma değer zinciri oluşturacaklarını ekledi. Dikbaş, beyin göçü yerine beyin gücü kavramını kullandığına işaret ederek buradan gidenlerin bir güç olduğunu ve bunlarla işbirliklerinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Etkinlikte 20 İTÜ Çekirdek girişimcisi sahnede yaptıkları sunumla yatırımcıların desteğini istedi. Ardından yapılan ödül töreninde İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO Sürdürülebilirlik Ödülü’nü Esular, DATASANCE, İyiEkim Myco ve VBS Enerji Mühendislik ve Danışmanlık (AEOLUS) girişimlerine ödüllerini sahnede takdim etti. Takdim töreninde konuşan Tepe, yedinci kez bu sahnede olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Tepe şöyle devam etti:

“Girişimcilerin heyecanını biz de yaşıyoruz. İTÜ Arı Teknokent ile ülkemizde gurur duyabileceğimiz bir kuluçka merkezimiz oldu. Girişimciler bu yolu çok hızlı tırmanıyorlar. İTÜ Arı Teknokent büyük bir marka olacak. İSO’nun girişimcilerin yanında olması, rehberlik yapmak bizim için gururdur. Dünyadaki girişimcilerden genel olarak yüzde 3’ü ticarileşebiliyor, diğerleri fikirlerini hayata geçiremiyorlar. İSO olarak 2021 yılının adını sürdürülebilirlik yılı koyduk ve bu konuda pek çok etkinlik yaptık. Dünyada olan her türlü bitki ve canlı evren var olsun diye çalışırken insanlar dünyayı tüketmek üzere çalışıyor. Evrenimizin geleceği tehlikede. Böyle giderse dünya yaşanılamayacak hale gelecek. Başta sanayiciler olmak üzere temiz üretim ve yeşil fabrikalar nasıl olmalı, bunun için çalışmalıyız. Dünyayı tüketmeden dünya için üretmek nasıl olmalı diye ciddi çalışmalar yaptık. Bu yıl İSO Sürdürülebilirlik Ödülü ile sürdürülebilirliği destekleyeceğiz. Bugüne kadar nakit olarak 1 milyon 350 bin TL ödül verdik. Ancak daha da önemlisi girişimcileri bizim KOZA programımıza davet ediyoruz ve onlara ticarileşmelerinde rehberlik yapıyoruz.”

İSO Sürdürülebilirlik Ödülü’nü Alan Girişimler

Esular: Hava nemi, toprak nemi ve yağış durumu gibi geri bildirimler ile şekillenen, otomatik sulama senaryoları oluşturabilen ,tamamen pille çalışan, kablosuz yapısı ile pratik kurulum ve kullanım sunan, tam otomatik iot yapılı akıllı sulama asistanı.

DATASANCE: Kurumsal Açık Kaynak IIoT Fog ve Dijital İkiz Platformu.

İyiEkim Myco: Çevre kirliliğine ve karbon salınımına yol açan petrol bazlı malzemelerin kullanımını azaltmak için mantar misellerini kullanarak doğada kısa sürede, tamamen çözünebilen kompozit malzemelerin tasarımı ve üretimi.

VBS Enerji Mühendislik ve Danışmanlık (AEOLUS): Menzil kaygısını (range anxiety) ortadan kaldıracak hızlı ve aşırı-hızlı şarja her koşulda olanak sağlayan, düşük ağırlıklı ve yüksek enerji verimli ısıl yönetim sistemine sahip batarya paketlerinin geliştirilmesine yönelik bir girişimiz.