İstanbul Sanayi Odası, Etiyopya Ülke Günü Etkinliği Düzenledi

  • Etkinlikler
etiyopya-ulke-gunu-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), ülkedeki iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla Etiyopya Ülke Günü & Ticaret ve Yatırım Fırsatları Semineri düzenledi. Video konferans yöntemiyle İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud da katıldı. Etkinlikte çok sayıda sanayici ve iş insanı, Etiyopya’daki fırsatları dinlemek amacıyla toplantıda hazır bulundu.

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, Etiyopya’nın bulunduğu stratejik konum, sahip olduğu genç işgücü ve büyük bir pazar olması nedeniyle, Afrika Kıtasının en dinamik ve en fazla doğrudan yabancı yatırım çeken ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Akar, son yıllarda serbest pazar ekonomisine dayalı stratejiler izlenmeye başlanan ülkede yapısal reformların uygulanmasına da öncelik verildiğini aktardı.

1.3 milyar insanın yaşadığı, 55 Afrika ülkesini temsil eden Afrika Birliği’ne ev sahipliği yapan Etiyopya’nın, 110 milyonu aşan nüfusuyla da kıtanın en önemli pazarları arasında yer aldığını dile getiren Akar, Etiyopya ile Türkiye’nin ilişkileri oldukça uzun ve köklü bir geçmişe dayandığını, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerin son yıllarda ivme kazanırken, Çin’den sonra en büyük ikinci yatırımcı oldukları Etiyopya ile kurulan diplomatik etkileşimin dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Afrika açılım siyasetinin doğrultusunda, Türkiye’nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olarak kıtadaki ilk ofisini Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da açtığına dikkat çeken Akar, özellikle son 15 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin başta diplomasi ve ticaret olmak üzere birçok alanda ilerleme kaydettiğini belirtti.

Akar şöyle devam etti:

“İkili ticari ilişkilere bakıldığında, TÜİK verilerine göre 2021 yılında bu ülkeye 354 milyon dolarlık ihracatımız, Etiyopya’dan da yaklaşık 24 milyon dolarlık ithalatımız söz konusudur. Belirgin bir şekilde dış ticaret fazlamız olsa da iki ülke arasındaki ticari ilişkilerimiz potansiyelin oldukça altındadır. Etiyopya’da tarım sektörü ana sektör konumunda olup, sanayi ürünlerinin önemli bir kısmı ithal edilmekte ve bu yönde sanayicilerimiz açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Türkiye’nin Etiyopya’ya ihracat ettiği önemli ürünlerden bazıları; demir-çelik, makine ve mekanik parçalar, halı ile elektrikli cihaz ve parçalardır.”

Etiyopya’nın gerek iklimi gerek verimli toprakları ve bol miktardaki ham madde kaynakları ile yabancı yatırıma da elverişli imkanlar sunduğuna değinen Akar, bu doğrultuda ülkede 200’e yakın Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 2.5 milyar dolar değerinde Türk yatırımı bulunduğunu anlattı.

Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud
Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi
Adem Mohammed Mahmud

Ardından Etiyopya’nın Ankara Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud söz aldı. İSO’ya toplantı için teşekkür eden Mahmud, bu tip platformların yatırım ve iş birliğinin önünü açtığını söyledi. İş insanlarının bu konuda zorlukları aşması yolunda bu gibi etkinliklerin önemine değinen Mahmud, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan güçlü ilişkiler olduğunu ifade etti. Ülke olarak ekonomik reform sürecini yürüttüklerini dile getiren Mahmud, yatırım ve vergi yasalarının düzenlendiğini ayrıca iş ortamının iyileştirilmesi için düzenlemelerin yapıldığını aktardı. Etiyopya’da pek çok yatırımcı olduğunu kaydeden Mahmud, ülkede barış ve huzurun sağlanması için hükümetin inisiyatif aldığını hatırlattı. Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduklarını aktaran Mahmud, imalat sanayi, madencilik, turizm ve enerji alanlarında gelişmeye açık olduklarını ekledi.

Sonrasında Etiyopya’da Ticaret, İş Birliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Ticaret Bakanlığı Addis Ababa Ticaret Müşaviri Sedat Erdoğdu ve Etiyopya Yatırım Komisyonu Komisyoneri Lelise Neme, Etiyopya ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Ticaret Bakanlığı Addis Ababa Ticaret Müşaviri Sedat Erdoğdu, Etiyopya’nın 92 milyar dolar GSYİH’ye sahip olduğunu belirtti. 2020’de 2.5 milyar dolar ihracat yaptığını aktaran Erdoğdu, ülkenin kahve, susam ve yenilebilir bitki tohumları ihraç ederken makine ve mineral yakıtlar ithal ettiğini dile getirdi. Erdoğdu, en çok Somali, ABD ve Hollanda’ya ihracat yapan ülkenin en çok Çin, Hindistan ve Türkiye’den ithalat yaptığını ekledi. Etiyopya Yatırım Komisyonu Komisyoneri Lelise Neme ise ülkenin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olduğunu söyledi. Ülkede makroekeonomik, yapısal ve sektörel reform sürecinin devam ettiğini hatırlatan Neme, ülke ekonomisinin avantajlarını büyüyen ve dinamik ekonomi, aktif iş gücü ve doğal kaynaklar olarak sıraladı.

Ardından İSO AB ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Mehmet Akif Meral’in moderatörlüğünde Etiyopya’da İş Yapan Firma Deneyimleri başlıklı bir panel yapıldı. Panelde DEİK İş Konseyi Üyesi ve Euro Cable PLC Şirket Kurucu Ortağı Simge Yüksel Özyiğit, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Etiyopya Ülke Müdürü Murat Öcal ve YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri A.Ş. İş Geliştirme ve Satış Yöneticisi Yasin Düven, Etiyopya’da yaşadıkları deneyimleri dinleyicilere aktardı. Dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.

Lelise Neme Attach Murat Öcal Yapı Merkezi Attach Simge İstanbul Sanayi Odası Etiyopya Sunum Attach Ticaret Müşaviri ISO Sunum Attach